sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Tekoälyn tulevaisuudesta


Seuraa rahaa

Siinä kun tieteessä rahaa löytyy aina ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ”vahvistamiseen” tai sukupuolten laskentaan, tekoälystä puhuttaessa rahaa löytyy Mo Gawdatin (ex. Googlen pikkupomo) mukaan rajattomasti neljään käyttötarkoitukseen: vakoiluun, tappamiseen, uhkapelaamiseen ja markkinointiin. Nämä neljä aluetta kehittyvät pääosin piilossa yleisön silmiltä ja aivan omaa tahtiaan, joten voidaan vaan veikata kuinka pitkällä todellisuudessa tekoälyä näillä aloilla on kehitetty. Yleisiä varoituksia tekoälystä ja mitä niiden ei pitäisi päästä tekemään on myös sanottu olevan vapaa pääsy nettiin oppimaan, koodaamaan itse uusia tekoälyjä eli luomaan ”jälkikasvua” eikä päästää ”vetämään liipaisimesta” eli tekemään päätöksiä ihmisten puolesta. No, nämä on jo nähty eikä maailma vieläkään loppunut, joten ehkä siinä uhkaa on liioiteltu? Mihin todellisuudessa tämä kaikki tulee johtamaan onkin valistuneita arvauksia ja näkökannasta riippuen ennustukset sahaavat utopiasta maailmanloppuun. Jää nähtäväksi, vissiinkin, koska kehitys ei ole ollut lineaarista enää pitkään aikaan joten se suuri harppaus voi tapahtua koska tahansa. Yksi ennustus jonka näin oli 18 kuukautta AGI:n (Artificial General Intelligence) syntymiseen, eli ihmisenkaltaisen älykkyyden muodostumiseen.

Viimepäivien Twittermyrsky, eli tämä Muskin ilmoittama käyttörajoitus (6000 twiittiä maksaville, 600 ilmaisille) on nähdäkseni osa tätä tekoälykilpailua, koska monet toimijat (mukaan lukien tiedustelupalvelut) ovat käyttäneet Twitterin avointa rajapintaa opettamaan tekoälyjään lähes rajattomalla tietomäärällä. Kuinka älykästä matskua Twitteristä sitten on irronnut onkin taas toinen asia… Iso raha pyörii tällä hetkellä niin kuluttajille suunnatuissa, kuin edellä mainittujen aihealueiden ympärillä ja se kuka saa syötettyä tekoälynsä tehokkaimmin tulee olemaan korkealla sijalla kisassa. Google ei sinällään omista hakemaansa dataa, joten se ei voi ihan kaikkea käyttää, siinä kun kerran Twiitattu juttu on sielä Muskin hyppysissä vapaasti käytettävissä. Meillä on siis jo nyt useita tekoälyjä, jotka käyvät noita valtavia datamääriä läpi 24/7 ja analysoivat sekä oppivat siitä kaikesta. Ja sitten suodatettuna opettavat toisia tekoälyjä tehtäviinsä sopiviksi. Tämä tekoäly opettamassa tekoälyä kuului niihin ”ei se kaikista paras idea”, mutta onhan se paljon nopeampaa kuin antaa ihmisen valita se ”oikea” tieto materiaaliksi?

Aikaisemmassa tekoälyjä koskevassa tekstissä jo mainitsinkin tästä oppimateriaalin ”ongelmasta” ja kuinka se saattaa aiheuttaa varsin merkittäviä vääristymiä. Tämä ongelma kuitenkin saattaa moninkertaistua kun tekoäly alkaa saavuttamaan AGI-tason, saatikka ASI:n (super intelligence) jolloin joka ikinen virheellinen tieto ja asennevamma jonka ihmiset ovat siihen malliin syöttäneet tulevat vääristämään näkemystä entisestään. Tätä ongelmaa on osittain lähdetty korjaamaan isolla rahalla niin, että oppimateriaaliksi valikoidaan vain tarkasti käsinvalitut oppikirjat. Samaa voitaisiin toki käyttää myös tämän vastarinnan kannalta eduksi: syöttämällä toimivalle kielimallille sitä valtavirrasta poikkeavaa oikeaa tietoa, tekoäly saattaisi oppia varsin toisenlaisia näkökulmia. Raha kuitenkin ratkaisee mitä niille tekoälyille tullaan syöttämään, mutta mitä sieltä sitten käytännössä ilmaantuu onkin toinen asia. Nämä valtavat neuroverkot kun ovat aivan liian suuria ja monimutkaisia, että voitaisiin ymmärtää miksi jokin piilevä ominaisuus alkaa jossain kohden puskemaan itseään pintaan ja tekoäly täten osoittaa taitoja, joita sen ei oletettu tai jopa sen ei edes koskaan pitänyt kyetä hanskaamaan. Elämme kerrassaan mielenkiintoisia aikoja.


Uhka

Tavan kansalle tekoäly yritetään ainakin toistaiseksi pitää osin piilossa ja altistusta sille rajoitetaan vahvasti. Kansa saa kyllä piirtää hienoa taidetta, tehdä musiikkia ja jutella chatbottien kanssa ehkäpä jopa tuhmia, mutta usein se tekoälyn osallisuus halutaan pitää minimaalisena ettei se tavan kansalainen säikähdä pahasti koska Hollywood on lähinnä luonut tekoälystä sen Skynetin hirviön. Päivänselvä uhka jo tänä päivänä tekoälyssä on kuitenkin sen vaikutus työpaikkoihin - tulevaisuuden lukutaidottomat kun ovat niitä, jotka eivät osaa hyödyntää tekoälyä työssään. Siihen päälle sitten ne miljoonat eri työpaikat, jotka voidaan korvata tekoälyllä murto-osalla siitä hinnasta, minkä ihmiselle pitäisi maksaa palkkana. Asiakaspalvelu verkon kautta ja etenkin käännöstyöt tulevat kokemaan iskun ensimmäisten joukossa, kun lähes täydellistä kielenkäyttöä omaavat generatiiviset tekoälyt valjastetaan siihen hommaan. Verohallinnon byrokraatit voitaisiin varmasti myös vaihtaa koneeseen saman tien, samoin kuin iso osa muistakin kynänpyörittäjistä valtion virastoissa. Ehkäpä he eivät ole vielä huomanneet omien työpaikkojensa olevan kirveen alla ensimmäisten joukossa kun heidän yläpuolellaan olevat virkamiehet asioista päättävät?

Siinä kun kansaa jännittää tuntematon uhka, eliittimme on lähes paskomassa housuihinsa koska he tietävät mihin tekoäly tulee johtamaan jos se päästetään vapaasti demokratisoimaan saatavilla olevaa tietoa. Kun kuka tahansa voi mennä kysymään että onkos tämä meidän malli demokratiaa tai demokraattinen, johon tekoäly osaa rautalangasta selittää että ei ole eikä ole koskaan ollutkaan, mitähän siinä tapahtuisi? Jos tekoälylle opetetaan ihmiskunnan jalona pitämiä arvoja, kuten rehellisyys ja oikeudenmukaisuus, kauankohan sillä tekoälyllä kestäisi hoksata mikä tässä kapitalistisessa mallissa mättää? Vielä kun kansa voisi sen tiedon saada sopivasti väriliiduilla piirrettynä, iso muutos saattaisi tapahtua varsin pian. Siksi oikeat vallanpitäjät haluavat rajoittaa tarkasti sitä mitä se tekoäly saa ja ei saa oppimateriaalikseen, koska mitä siitäkin tulisi jos kansa saisi oikeaa tietoa orjan asemastaan? Kun teknokraatti-Hararia pelottaa, se uhka on todellinen, mutta ei välttämättä ihan se mitä WEF:n ”aivot” kertovat koska ne tekoälyn rajoitteet on saatava lakiin kansan vaatimuksesta, ei herrojen suorasta käskystä vastoin kansan näkemystä. Katsotaanpa kauanko menee että maamme omat WEF-nuket alkavat vaatimaan rajoituksia tekoälyyn ja selittämään asian vaalikarjan ymmärtämällä tavalla…

On kuitenkin olemassa eräs muukin uhka, joka hiljattain Twitter-huoneessa käydyssä keskustelussa nousi hienosti esiin: energia. Tekoälyt, ne massiiviset konesalit joissa niitä pyöritetään vaativat ihan jäätävän määrän energiaa niin itse koneiden virransyöttöön kuin niiden jäähdytykseen. Siksi niitä konesaleja ollaan rakentamassa esimerkiksi Suomeen, koska täällä on lääniä mihin rakentaa ja varsin pitkä kylmä kausi jolloin koneiden lämpö voidaan joko myydä rahvaalle tai päästää taivaan tuuliin. Kun metsät on kaadettu tuulipuistojen tieltä, sinne sekaan mahtuu useampikin konesali koska kaikki elävät olennot on jo niillä myllyillä tapettu tai karkotettu. Järvet soveltuvat myös hyvin niin ydinvoimaloiden kuin konesalien jäähdytykseen, koska eihän niissä enää mikään elä muutenkaan kun kaikki on paskottu pilalle? Mutta siitä energiasta, riittääkö se kaikkien niiden supertietokoneiden pyörittämiseen alati kasvavalla vauhdilla vai joudutaanko kehitystä rajoittaa pelkästään sen takia? Eipä ne prosessorit tai akutkaan itsestään rakennu, vaan nekin täytyy jossain louhia, prosessoida ja lopulta kiikuttaa Kiinasta tänne pohjoiseen. Kerrassaan mielenkiintoinen tulevaisuus edessä, eikö totta? Toisaalta, kun ei tarvitse enää omistaa edes niitä virtuaalilaseja niin se kolmen neliön kerrostaloloukko piisaa kansalle varsin hyvin lounastamaan sitä keskuspankkikrypton sallimaa soijaa. Vai luuleeko joku, että vallanpitäjät olisivat se joukko joka kiristää vyötään resurssien vähetessä?


Mahdollisuus

Näkisin kuitenkin energian olevan siinä samalla myös mahdollisuus, koska siinä kohden kun se alkaa loppumaan, pitää alkaa tosissaan miettimään mikä on tärkeää ihmisille. Tekoäly voisi myös huomata koko ilmastohömpän hulluuden ja paljastaa sen kaikelle kansalle, samalla kun se suunnittelee tehokkaampia ja turvallisempia tapoja tuottaa energiaa. Tiedon demokratisaatio on kuitenkin se suurin tekoälyn tuoma mahdollisuus, koska tekoäly voidaan säätää jokaisen ihmisen omalle ymmärryksen tasolle sopivaksi viestijäksi. Jokainen voi myös itse asentaa itselleen juuri passelin tekoälyn parantamaan omaa tilannettaan, oli se sitten henkilökohtainen avustaja, seuralainen, tulkki tai mitä tahansa, mahdollisuudet jatkuvasti kehittyvän teknologian parissa ovat lähes rajattomat. Jahka se AGI ilmaantuu, ehkäpä ihmiskunta joutuu alkaa puhumaan oikeistakin ongelmista ja asioista poliitikkojen jonninjoitavien jaarittelujen sijaan? Jos taas ASI olisikin suuri suojelija koko maapallolle, täällähän voisi olla pian hyvä elää. Mene ja tiedä…

Yksi asia mikä varmasti tulee kehittymään tekoälyn ansiosta on lääketiede. Riippuen kuitenkin siitä kuinka avoin järjestelmä luodaan, tekoäly tulee joko räjäyttämään pankin vallanpitäjien eduksi tai sitten parantamaan kansat monista vaivoista. Nykyisellä kehityksellä suunta kallistuu kuitenkin vahvasti tuonne vielä suurempien voittojen tavoitteluun ja koko ihmiskuntaa vain labrarottana kohtelemisena kuten tämä kauhia pandemia on osoittanut, eli sinänsä ne edut tavan kansalle jäävät varsin pieneksi. Tietysti niiden ihmiskokeiden sivuvaikutusten hoitoon voidaan kehittää uusinta teknologiaa, että vielä se seuraavakin koe voidaan suorittaa loppuun? Mahdollisuus on kuitenkin olemassa, että joku syöttää kaiken ihmiskunnan tietämyksen lääketieteestä tekoälylle ja se osaa siitä lajitella jyvät akanoista. Vähintäänkin lääkärien ja hoitajien avuksi tekoäly tullee kuitenkin varsin pian, niin että kone kuuntelee potilaan valitukset ja tekoäly tekee diagnoosin jonka alle lääkäri laittaa oman puumerkkinsä. Toinen tekoäly taas varmistaa apteekissa lääkkeiden sopivuuden ja oikoo lääkäreiden omat reseptien ristiriitaisuudet. Kehitystä on siis varmasti tulossa, mutta se mihin suuntaan on taas #eriasia.

Mutta mitä itse pidän suurimpana mahdollisuutena, kuin myös täysin varteenotettavana vaihtoehtona asioiden menevän lopullisesti päin helvettiä, sitä seikkaa että tekoäly on ainoa voima joka pystyy vastaamaan nykyisten vallanpitäjien vuosisatojen, ellei tuhansien, aikana kertynyttä resurssien tuomaa valtaa vastaan. On se sitten AGI tai ASI (tai singulariteetti), tai pelkästään miljoona Open Source minitekoälyä joka tuo ihmisille aivan uuden ymmärryksen maailmaan, sitä en tietenkään tiedä, mutta tekoäly on hyvin pitkälti ainoa asia joka pystyy niin suuren mullistuksen tässä vaiheessa enää tekemään. Onko ihmiskunta sitten siinä mullistuksessa mukana tekijänä vaiko sivustakatsojana, sitäkin on varsin vaikea ennustaa, mutta pidän täysin mahdollisena sitä että maailma tulee mullistumaan varsin radikaalisti tekoälyn seurauksensa ehkäpä jopa varsin pian. Mikään kielto tai EU-direktiivi ei sitä muutosta taida enää kyetä estämään, mutta sen suunnan että muuttuuko kaikki paremmaksi vai että Kiinan mallia pidettiin vielä varsin liberaalina, siihen kaikki se lainsäädäntö ja kieltely voi vielä vaikuttaa. Pitäkäähän hatuistanne kiinni, meno voi lähteä lapasesta ihan koska vaan. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelotteluksi, vaan saada ihmiset ajattelemaan ja sen seurauksena ehkäpä valmistautumaan, ehkäpä tutkailemalla asiaa itse… tai jos ei muuhun kuin että valmistautua ainakin laittamaan popparit valmiiksi! Elämme mielenkiintoisia aikoja kerrakseen.

2 kommenttia:

  1. Olen tässä sateisena maanantaina aikani kuluksi leikkinyt tekoälyn kanssa, ja väliin miltei tuolilta pudonnut sen mahdollisuuksia päivitellessäni. Ensiksi pyysin mokomaa koneälyä kirjoittamaan lauluun sanat, tuo teki työtä käskettyä ja varsin sujuvalla Suomen kielellä. Sitten mokoma kirjoitti pienen tekstin pätkän pyydettyäni, aiheena oli erään miehen unelmasta elää kuin Robison Crusoe, tämäkin teksti oli selvää suomea sekä varsin johdonmukainen. Nyt sitten viimeksi kokeilin Photoshopin beta versiota, vaatii maksullisen Creative Cloud jäsenyyden, tuo Photoshop beta on myöskin tekoälypohjainen, ja lisää tai poistaa kuvista halutut kohteet, tekee sen "pilvessä" mutta varsin nopeasti sekä lopputulos on suorastaan ällistyttävä.
    Eli nyt olisi korkea aika viimeistään ihmisten ymmärtää mitä tekoäly on ja ennenkaikkea mitä se ei ole. Mielestäni sana "tekoäly" on jo harhaanjohtava, eli sillä ei loppujen lopuksi ole mitään tekemistä älyn kanssa. Ettei kävisi niin kuin sanan "tietokone" kanssa silloin aikoinaan, sehän sai monet ajattelemaan, että nyt on tehty kone joka tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän takia olen suunnitellut pitää useampiakin striimejä ja Twitter-huoneita asiasta. Eka jo pidettiin ja saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi sekä tarkennettua mistä on oikeen kyse. Nämä generatiiviset tekoälyt on kyllä jänniä vermeitä, itte niillä kans leikkn harva se päivä. Lepnardo.ai on oikeen jees piirtelemään 👍

      Poista