sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

600.


Kuudes kausi taputeltu, eli 501-600

Voisi sanoa, että viimeiset sata tekstiä ja niiden lähteet ovat muuttaneet näkökantaani vähintäänkin yhtä paljon kuin niitä edeltäneet 500 tekstiä. Lopettaminen on myös ollut lähellä useampaan otteeseen ja kuten aikaisemmin jo mainitsin, kaikki muu tuotanto on tauolla kunnes … niin.

Vaikka pääaiheista eli politiikka, psykologia ja ennen kaikkea propaganda voisi kirjoittaa maailman tappiin saakka ja niistä opiskella vielä paljon enemmän, se tie alkaa olla nähty. Oikeudesta ja oikeudenmukaisuudesta tuli jo hieman myös pohdittua, mutta sekään ei taida olla kantava aihe josta haluaisin jatkaa. Tekoäly taas on alati kehittyvä alue ja siitä saattaa jatkossakin tulla tekstiä lisää, tosin itse teknologiasta sielä kaiken takana en ole niin kiinnostunut että lähtisin niitä algoritmeja yhtään tarkemmin tutkimaan.

Ehkäpä jotain voisi mediasta ja sen toiminnasta vielä jatkaa, etenkin jos sillä alalla tulee jotain uutta ja ihmeellistä vastaan. Tämä autoritäärinen kehityskulku, niin mielenkiintoinen kuin onkin, ei myöskään puhumalla tai kirjoittamalla tule ratkeamaan joten sekin jää vain seurannan alaiseksi. Toistaiseksi siis lähinnä syljeskellään kattoon ja katsotaan miten maailma etenee, samalla kun ihmetellään miten niistä vain hieman peukaloa isommista piipittäjistä tulee muutamassa kuukaudessa täysikokoisia kanoja.


Tekoäly näytti kyntensä

Kokeilin hiljattain miten ChatGPT 3.5 tulkitsee materiaaliani ja täytyy sanoa, että tulos on varsin mielenkiintoinen. Referointi tekstistä ”Enteileekö median toiminta mullistuksia yhteiskuntarakenteissa?” alkoi varsin hyvin, mutta… noh, vilkaiseppa itse: ”Tekstissä pohditaan länsimaisen demokratian tilaa ja sen mahdollisia muutoksia. Kirjoittaja ilmaisee huolensa siitä, että median ja auktoriteettien viralliset tarinat ovat voineet olla ristiriidassa totuuden kanssa. Tekoälyä pidetään myös uhkana, koska se voisi paljastaa hallintajärjestelmän valuvikoja ja lisätä kansan tietoisuutta politiikan taustalla tapahtuvasta manipulaatiosta. Kirjoittaja katsoo, että liberaali demokratia on rakennettu illuusiona oikeutetusta vallasta, mutta nyt kansan saatavilla oleva tieto ja verkostoituminen voivat horjuttaa tätä järjestelmää. Hän pohdiskelee myös, kuinka pitkälle kansa on valmis karsimaan vapauksiaan ja oikeuksiaan, jotta vallanpitäjät voivat säilyttää asemansa.”

”Kirjoittajan teksti tuntuu olevan skeptinen nykyisen demokraattisen järjestelmän suhteen ja epäilevän, onko se todellakin kansan edun mukainen. Tekstissä korostetaan median ja auktoriteettien roolia virallisen tarinan luojina ja pohditaan, miten nämä tahot saattavat yrittää vaientaa ne, jotka kyseenalaistavat virallisen kertomuksen. Kirjoittaja arvioi, että tekoälyn ja internetin mahdollistaman tiedon saatavuuden vuoksi kansa saattaa tulevaisuudessa vaatia muutosta nykyiseen järjestelmään. Tekstissä esiintyy myös selkeää epäluottamusta poliitikkoja ja median roolia kohtaan.”

”On kuitenkin hyvä huomioida, että tekstin näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä heijasta yleistä konsensusta. Teksti sisältää myös vahvaa kielikuvien ja retoriikan käyttöä, joten kannattaa olla varovainen hyväksymästä kaikkea kirjoittajan esittämää sellaisenaan.” Jännä näkemys kerrakseen… kuinkahan se vaikuttaa yhteiskuntaan ja yleiseen mielipiteeseen, kun ihmiset kysyvät tekoälyltä tulkintaa ja se tulkinta on varsin tarkasti muotoiltu näkemys yhdestä ainoasta oikeasta tarinasta?


Jatkosta

Tässäpä se suurin kysymys blogin ja toki muunkin tuotannon tulevaisuuden kannalta - mitä sitten? Vastaus on siihen lyhyesti: ei hajuakaan, eikä liioin mikään kiire saada sitä hajua liioin. Eli toistaiseksi uutta materiaalia ei ole liioin blogiin suunnitteilla. Tekstit ovat edelleen tapani purkaa omia ajatuksia itselleni, joten jos mitään syvää pohdittavaa ei ole, ei liioin ole kirjoitettavaa.

Ehkäpä jos vanhoista aiheista löytyy jokin uusi kulma, siitä mahdan kirjoittaa toki lisää, mutta se on tullut melkoisen selväksi että vastausta ei siitä suunnasta löydy, ainakaan sen perusteella mitä olen itse vuosikymmenen aikana saanut kaivettua esille. Valtaosa kansasta tahtoo tyranniaa, joten sitä se todennäköisimmin tulee saamaan. Keinot sen pysäyttämiseen jo löytyy, mutta halu puuttuu lähes kaikilta. Joten sitä saa mitä tilaa, kuten historia on opettanut.

Kiitokset ja kumarrus siis kaikille lukijoille ja palataan asiaan sitten kun olen löytänyt sen uuden suunnan. Lähden siis pökkimään jäätä eri suunnista ja katsotaan mitä sieltä oikeen löytyy. Siihen voi mennä viikko, kuukausi, vuosi, vuosikymmen tai ehkä ei koskaan? … en tiedä. Samalla kun se tietämättömyys asiasta pelottaa, jumiin jääminen vanhaan ei liioin ole oikea ratkaisu… kai. Lopetetaan siis tämä kausi viisauteen ”Mieti, se ei ole laitonta… vielä”

Rauhaa ja vapautta toivottaen,
Jukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti