tiistai 14. maaliskuuta 2023

Kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa


Älä tue vanhaa sortavaa valtaa

Moni varmasti on nähnyt sen omaa moraalia testaavan kuvan/aivopähkinän, jossa sinä itse seisot junaraiteen vieressä ja edessäsi on vaihdevipu, jota kääntämällä saat päättää kumpia kiskoja pitkin juna ohitsesi pyyhkäisee. Näet kaukaa että juna on tulossa, joten aikaa ei ole hukattavaksi. Jostain syystä kiskoilla, joita kohti juna vaihteen nykyisessä asennossa etenee makaa ryhmä ihmisiä sidottuna raiteisiin, eli jos et tee mitään, tämä ryhmä ihmisiä jää junan alle. Jos taas päätät pelastaa tämän ryhmän kääntämällä vaihdetta, kiskot johtavatkin raiteelle, jossa on vain yksi ihminen sidottuna kiskoihin. Kumpi on siis ”oikea” ratkaisu, mieti hetki ihan rauhassa. Sinä et ole vastuussa junasta etkä ole ollut sitomassa ihmisiä raiteisiin, satuit vaan osumaan paikalle. Asian voi oikeuttaa lukemattomilla eri tavoilla suuntaan tai toiseen, eikä suoranaisesti väärää vastausta tähän pulmaan ole, vaan sen on tarkoitus saada ihmiset punnitsemaan omia arvojaan. Miten oli, käänsitkö vaihdetta ja jos käänsit, miksi?

Miksi nostin asian esiin? Koska kyseessä on pohjimmiltaan sama asia, kuin äänestämisessä vaaleissa. Sinä et luonut tai aiheuttanut järjestelmää, tilannetta jossa nykyään ollaan. Vaihtoehtoja on tässä useampia kuin kaksi, toki, mutta niistä joka ikinen aiheuttaa sen, että se juna tulee jyräämään tietyn osan ihmisistä ylitse. Koska kyseessä on idols-kisa, enemmistön päätöksellä sitä vipua käännetään ja se tuleva junaonnettomuus tulee tapahtumaan osin arvaamattomalla tavalla, koska meille ei jostain syystä kerrottukaan ihan kaikkea niistä vivun kääntämisen seuraamuksista. Emme voi myöskään tietää mitä tapahtuisi, jos emme koskisi vipuun lainkaan vaan meille on vain kerrottu, miten asiat tulevat etenemään jos tosiaan jätämme päätöksen tekemättä ja annamme junan kulkea rataansa. Tämä on siis se äänestämättömyys, josta pelotellaan jatkuvasti että kuinka juna ajaa ihan kaikkien päälle jos et käännä vaihdetta ja ajata junaa jonkun toisen päälle. Mutta minä ja muut joidenka mielestä se junan pysäyttäminen olisi myös mahdollinen ratkaisu pidetään pahana ihmisenä… vain, koska meille on kerrottu että se ei ole sallittu vaihtoehto tähän pulmaan. Voiskohan missään kohden voinut käydä niin, että meitä oltaisiin siinäkin juksattu? Vai kertoiko se valtamedia tästäkin meille asian juuri kuten se menee, mitä luulet? (Tästä linkistä lisää asiasta)

Jos tutkii demokratian historiaa ja kaikkia niitä selityksiä oikeutuksista valtaan ja siitä, mitkä ovat ne meidän liberaalin demokratian arvot tai edes ne määritykset, koska järjestelmää edes voitaisiin kutsua demokraattiseksi, saattaa päätyä siihen johtopäätökseen ettei tämä nykyinen järjestelmä ole lainkaan mitä se väittää olevansa. Miksi ihmeessä meidän tulee valita joka kerta annetuista vaihtoehdoista, joista yksikään ei ole kaikille hyödyllinen vaan aina jokin porukka jyrätään, siinä kun toiset jäävät rauhaan ja yleensä jokin porukka siitä päätöksestä hyötyy. Nykyisellään se kansa on harvemmin hyötyjän paikalla ja kaikki annetut vaihtoehdot koskettavatkin sitä, että keneltä otetaan eniten ja kuinka paljon, joka sitten annetaan vallanpitäjille. Kun lukee näitä vaihtoehtobudjetteja niin niissä kaikissa loistaa tämä sama ongelma - aina on voittajia ja häviäjiä. Miksi? Koska järjestelmä ei perustu yhteistyöhön millään tavalla, vaan ihmiset pakotetaan kilpailemaan keskenään niistä jämistä, joita tämä sääntöpohjainen järjestelmä heille jättää sen jälkeen kun vallanpitäjät ovat kuorineet kermat päältä. Ja virallisen tarinan mukaan tähän vaihteen kääntämiseen osallistuvat ovat hyviä ja oikeamielisiä ihmisiä, siinä kun jarrua vetämään yrittävät ovat uhka demokratialle, pelaavat vastapuolen pussiin, ovat passivoituneita ja syyllisiä siihen kaikkeen pahaan, joka tapahtuu niiden vaalien jälkeen koska ne, jotka kannattavat sitä junalla ajelua eivät ole kuulemma vastuussa omasta osuudestaan.


Vaan koeta luoda jotain uutta

Uuden sääntöpohjaisen järjestelmän luominen ei liioin ole mikään pikkuseikka, koska siinä tullaan väistämättä aiheuttamaan vaan uudet raiteet ja joku tulee aina jäämään sen junan alle. Jos järjestelmä olisi huomattavasti enemmän kansan etua ajatellusti tehty, se saattaisi kyetä ohjaamaan suuressa osassa asioita junan joko tyhjälle raiteelle, tai jollain tavalla oikeutetusti jyräämään vain pienen osan - yhteiseksi hyväksi… ja sinun turvallisuutesi vuoksi. Riippuen näkökantista, tämä uusi sääntöpohjainen järjestelmä voidaan luoda joko järjestelmän sisältä käsin, eli ajamalla se juna ”oikein” ihmisten päältä, tai sitten ulkopuolelta jollain tavalla pakottamalla, esimerkiksi vallankumouksella kun kansa nousee valtaa vastaan. Siis että ne vuosisatojen ajan valtaansa ja varallisuuttaan kasvattaneet nykyisestä järjestelmästä lähes rajattomasti hyötyneet tahot antaisivat sen tapahtua vain koska muutama ihminen niin haluaa? Ja sen tekisivät ne tahot, joidenka mielestä se onnistuisi näiden vallanpitäjien peliä pelaamalla? Toki kaikki on mahdollista ja ihmeitäkin tapahtuu, mutta siihen ihmeeseen tarvitaan vissiinkin jokin suuremman voimaan peliin puuttuminen, mitä osa myös ajattelee tapahtuvan ihan justiinsa.

Lukemattomat ihmiset ovat kuitenkin vuosikausia puhuneet ja puuhanneet sitä ns. ”parempaa maailmaa” pienessä mittakaavassa, koska heille on ollut selvää ettei sitä juna saada toistaiseksi pysähtymään tai edes hidastamaan, jolloin he antavat muiden väännellä vaihdetta ja pysyvät itse kaukana raiteista. Ihmisten herättelyä on koetettu tehdä pitkään, mutta kuten kaikessa todellisessa vapauteen perustuvassa ajattelussa, ihmisiä ei pakoteta sen tiedon ääreen eikä heitä voi kuitenkaan pakottaa ymmärtämään asiaa. Seurauksena tästä vapaudesta ja vapaaehtoisuudesta on tietenkin se, että enemmistö uskoo täysin tai ainakin suurelta osin siihen vallanpitäjien manipuloimaan todellisuuskuvaan siitä, miten maailma oikeasti pyörii. Maailma pyörii edelleenkin paskapuheella ja keskenään kilpailevat ihmiset tulevat aina pelaamaan omaan pussiinsa, muiden kustannuksella. Ja tässä onkin se kohta, joka aiheuttaa runsaasti närää uuden ja paremman maailman puolesta olevilla…

Nimittäin sitä keskinäistä kilpailua tapahtuu myös siinä, kun osa ajattelee korjaavansa järjestelmän ”sisältä” ja osa taas näkee sen olevan haitallista aatteelle. Niitä jotka eivät halua tukea järjestelmää edes sen verran, että ”kokeillaan nyt vielä taas sen sadannen kerran oikein äänestämistä” jääkin tekemättä, se joukko joka sinne valtaan muiden yli pyrkii menettää oman puolensa tukea, koska ”tavikset” ei näitä ituhippejä ja salaliittoteoreetikoita tule koskaan tukemaan. Moni onkin pessyt kätensä tästä sirkuksesta ja keskittyy vain omaan elämäänsä ja sen parantamiseen, mutta se taas nähdään itsekkäänä ratkaisuna koska siinä jätetään ne muut köyden kanssa lykkäämään sitä vaihdevipua. Sitten kun vaalisirkus on taas ohitse, siinä onkin helvetinmoinen työ taas rakentaa ne poltetut sillat takaisin koska moni taho, pääosin tosin sielä järjestelmän sisällä muuttamisen puolella olevista, päätti polttaa ne sillat väärin-väärinajattelijoihin, koska he uhkasivat heidän mahdollisuuksia päästä valtaan. Ja tottahan se on, en minäkään toimillani ole ollut juurikaan auttamassa ihmisiä pääsemään valtaan ylitseni, vaikka olenkin antanut kaikki keinot sen tekemiseen vuosien aikana ulos tulleella tuotannollani. Kas kun itsekin vielä aikaisemmin ajattelin että kyllähän tähän junaonnettomuuden saa estettyä…


Mitä sitten voitaisiin käytännössä tehdä?

Nämä kolme pääsuuntausta (”politiikka”, aktivismi ja omavaraisuus) tuntuvatkin olevan jokainen ihan varteenotettava vaihtoehto. Jokaista voidaan puolustaa eri argumentein, aivan kuin jokaista voidaan lytätä tietyistä asioista. Jokaisen onkin päätettävä itse minkä polun valitsee, niihin omiin arvoihin peilaten. Osittain nämä eri näkemykset kulkevat samaa polkua, jolloin yhteistyö on mahdollista, mutta tietyissä risteyskohdissa syntyy runsaasti kitkaa, joka olisi teoriassa mahdollista välttää parantamalla ihmisten kommunikointitaitoja. Itse tiedän, että minullakin on paljon parannettavaa sen suhteen ja varmasti osa siitä aiheuttamastani närästyksestä oltaisiin voitu välttää muotoilemalla asiat toisella tavalla. Onneksi ihmiset uutta oppiessaan kehittyvät ja toisin kuin yleisesti luullaan, ihmiset voivat myös muuttaa mielipiteitään ja näkemyksiään ajan saatossa. Kuitenkin, vaikka ihmisten arvot ovatkin monella tavalla yhtenevät, saattaa ne pienet erot ja niiden aiheuttamat muutokset kokonaisuuteen aiheuttaa kuitenkin sen, että vaikka ollaankin ”valtavirtaa vastaan”, ajamme täysin erilaista maailmaa josta kumpainenkin olisi sille toiselle kauhistus. Mikä siis avuksi?

Kukaan ei tietenkään ole aivan puhtaasti yhdessä näistä kolmesta leiristä, vaan jakaa toimintaansa joko suuntaan tai toiseen eli ollaan esimerkiksi aktivistia mutta pyritään politiikkaan. Osa taas elää elämäänsä kuin koneistosta ulospäässyt, ei tee juurikaan aktivismia asiansa eteen mutta sitten haluaa politiikkaan mukaan… ja kaikkea siltä väliltä. Tämmöisen kentän yhdistäminen olisi kuitenkin varsin helppoa, jos niin haluttaisiin tehdä. Eikä vain periaatteen tasolla, vaan käytännössäkin, samalla tavalla kuin maailmaa on ennenkin onnistuttu muuttamaan. Kuinka, kerro jo!? Kahdella varsin yksinkertaisella asialla: yhdistämällä voimat vastustamaan niitä negatiivisia asioita mutta jättämällä siitä pois se ”mitä tilalle”, koska se on se jakava asia… ja toisena se vielä paljon tärkeämpi asia: sananvapaus. Näistä asioista pitää pystyä keskustelemaan ja jos ensimmäinen reaktio on se blokkisormen heiluttelu, yhteistyö moisen tahon kanssa on mahdotonta ja tulee aiheuttamaan kaikessa tulevassakin sitä samaa eripuraa kun ei edes yritetä keskustella. Sitten kun näitä puhekyvyttömiä on sielä ”johdossa” niin ei tarvitse ihmetellä miksi asiat ovat päin helvettiä. Siksi en itse enää edes yritä tällaista yhdistymistä ajaa, vaan keskitän energiani toisaalle…

Nimittäin se käytännön tekeminen joka ei ole siltä kanssaihmiseltä juurikaan pois mutta samalla kusee vallanpitäjien muroihin on nimittäin niinkin yksinkertainen, kuin pyrkiä itse elämään hyvää ja onnellista elämää joka saattaa tarttua niihin kanssaeläjiin. On se sitten siihen omavaraisuuteen pyrkiminen tai itsestään huolta pitäminen, keinoja siihen hyvään elämään on lukemattomasti. Toisin kuin esimerkiksi mediavirukset, joiden tarkoitus on löytää mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti uutta yleisöä, hyvän elämän omilla ehdoilla eläminen ei pyri laajenemaan kuin sille sopivalle ”maalle”. Ihmisen on oltava valmis ja halukas muutokseen omassa elämässään. Täydellisyyteen ei liioin kannata edes pyrkiä, vaan omissa rajoissaan ja ennen kaikkea omaa tahtiaan on jokaisen löydettävä se oma juttunsa. Joillekin se oma juttu saattaa olla se aktivismi tai jopa politiikka, mutta se näkyy siinä toiminnassa varsin helposti kun on itse sinut oman aatemaailmansa kanssa eikä joudu selittelemään ja puolustelemaan joka kohdassa asioitaan. Ja tämmöiset ihmiset inspiroivat muita tekemään joko samalla tavalla kuin he, tai ainakin etsimään sitä omaa juttuaan päästäkseen siihen omaan versioonsa hyvästä elämästä. Ja tämä jos mikään vituttaa vallanpitäjiä, koska vapaa ja onnellinen ihminen ei ole hallittavissa ja huonosti vielä manipuloitavissakin. Ihminen vastustaa silloin järjestelmää pelkällä olemuksellaan, ei vain niillä pienillä toimillaan sitä koneistoa vastaan. Ja kun suuri joukko tekee samoin, maailma muuttuu kuin itsestään… jos ei kaikille niin ainakin jokaiselle itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti