lauantai 21. toukokuuta 2022

VastaMediaPooli


Eli VMP

Kyllästyttääkö jatkuva valtamedian hallinnoima narratiivi maailman menosta? Olisiko vapaus, etenkin sanan- ja mielipiteenvapaus sekä rauha mielestäsi kannatettavia asioita? Tulisiko ihmisillä olla oikeus määrätä omasta elämästään ja ehkäpä kansoilla oikeus määrätä omista asioistaan? Jos nämä asiat resonoivat, suosittelen lukaisemaan loputkin tästä tekstistä. Jos taas totalitarismi sensuureineen ja ylikansallisine valtoineen on sinun juttusi, Yle ja muut vastaavat osaavat auttaa sinua. Helpoimmillaan sen tavan kansalaisen ei tarvitsisi kuin ”tykätä ja jakaa” sanomaa, jolloin valtamedia ja sitä kautta koko totalitaarinen järjestelmämme kaatuisi omaan mahdottomuuteensa. Miten? Yksinkertaistettuna, mediaviruksella, mutta ei ihan millä tahansa semmoisella vaan valtavan hajautetun organisaation suorittamana ja vapautta arvostavan kansan jakamana.

Sainko huomiosi? Hyvä, aloitetaan. Valtamedian yleinen narratiivi ja siihen vahvasti liittyvä mediapooli osoittavat, kuinka organisoitunut media kykenee kyllästämään koko mediakentän ja sitä kautta sanelemaan kansan yleisen mielipiteen mistä tahansa asiasta. Ei kaikkien mielipidettä, miksi juuri sinä olet tällä hetkellä lukemassa tätä tekstiä, eikö totta? Olet varmasti huomannut, että et liioin ole yksin näkemyksessäsi vaan useita muitakin tuntemiasi ihmisiä ajattelee hieman samalla tavalla ja koska arvostat vapautta, jokainen saa nähdä asian sillä omalla tavallaan - ei se ole sinulta pois. Entä jos olisi mahdollista nostaa se ”toisinajattelijoiden” näkemys sinne kansan yleiseen tietoisuuteen ja kahvipöytäkeskusteluihin? Minkälainen maailma olisikaan, jos ihmiset keskustelisivat asioista laajemmin, kuin se valtamedian sallima Overtonin ikkuna suvaitsee? Saattaa kuulostaa mahdottomalta, mutta itse asiassa se ei vaadi kovinkaan paljoa yhdeltä… mutta sen pienen siivun aikaa ja vaivaa suurelta joukolta. Mutta se suuri joukko meitä jo onkin - mutta vaan pahasti hajautuneena.

Hajautuminen on samalla myös se vahvuus, mitä vastaan totalitaarinen järjestelmä joutuu paljastamaan kyntensä ihan kaikille pyrkiessään pitämään sen väärän sanoman kurissa. Media jankkaa harva se päivä ”informaatiovaikuttamisesta”, jota he itsekin tekevät 24/7. Jos leikitään sitä vapaata ja demokraattista yhteiskuntaa, jokaisella on oikeus tulla kuulluksi. Kapitalistisessa sananvapaudessa se sanoma vaan menee niin, että se kenellä on eniten rahaa on oikeimmassa, koska sillä rahalla voi ostaa mediat (ja poliitikot). Rahalla voi ostaa muutaman päätoimittajan ja poliitikon hiljaiseksi, mutta tuhansia tavan kansalaisia ja heidän vaikutusvaltaansa ei ihan pikkurahalla osteta hiljaiseksi. Mustamaalaus onkin heidän ainoa aseensa ja mennessään pahasti överiksi (kuten se alkaa olemaan), siinä alkaa jo hitaampikin havahtumaan. Eli mitä jos se ”väärää” mieltä oleva sakki organisoituisi ja perustaisi oman ”vastamediapoolin”?


Hajautettu organisaatio

Sosiaalinen media luotiin myymään kansalle haluttuja asioita, joten valjastetaan se siihen käyttöön mutta päätetään itse mitä myydään. Vaikuttajat ovat tässä se suurin vaikuttava ryhmä, mikä tietysti on samalla se suurin kompastuskivi - vaikuttajat kilpailevat keskenään yleisöstä (myönsivät sitä itse tai eivät). Yhteistyöllä he voisivat kuitenkin kasvattaa omaa kannatustaan entisestään, samalla kun pystyisivät hyvinkin pienellä vaivalla tuomaan paljon hyvää yhteiskuntaamme. Mediapooli lähestyi pandemian alussa vaikuttajia ja painosti heitä ”tekemään oikein”, mutta vastamediapooli ei painosta ketään tekemään yhtään mitään vaan kaikki toimivat vapaaehtoisesti. Yhteinen etu on kuitenkin samalla myös sen yksilön etu, koska eri alustojen algoritmit tarttuvat ”trendaaviin” asioihin jolloin yhden aiheen ympärille nouseva hyvä pössis kasvattaa myös jokaisen yksilön omaa seuraajakuntaa. Win-win ihan kaikille, jos siis arvostaa niitä arvoja kuten vaikkapa rauha ja vapaus.

Kuvitellaan siis vastamediapoolin aloittavan kampanjan jonkin asian puolesta tai jotain asiaa vastaan. Valitaan siis sopivat häshtägit ja avainsanat sekä ne lähtökulmat joilla asiaan pureudutaan. Jokainen vaikuttaja tekee sitten tiettynä ajanjaksona OMAN avautumisensa asiasta, sisällyttäen ison osan niistä valituista sanoista ja kulmista, sekoittaen mukaan sen oman persoonansa, tietenkin. Sovittuna aikana sitten kaikki vaikuttajat pläjäyttävät sen materiaalin eetteriin, jolloin ne algoritmit huomaavat niiden avainsanojen ja häsäreiden alkavan trendaamaan, jolloin ne saavat vielä enemmän nostetta. Vaikuttajat voivat sitten jakaa muiden mukanaolevien näkemyksiä myös omilla kanavillaan, minkä lisäksi he voivat sopia keskenään tekevänsä yhdessä asiasta jonkin esityksen! Yhteinen aihe joka kentällä nousee pakon sanelemana myös valtamedian huomioon. Ja kun se lähtöasetelma ja ne kulmat millä sitä asiaa argumentoidaan ovat valmiiksi ajateltuna, voidaan jopa reaktiivisen toiminnan sijasta itse nostaa ne asiat pöydälle.

Vaikuttajilla on siis vastuu nostaa se valittu asia esiin, mutta se ei tietenkään estä puhumasta niistä itselle tärkeistä asioista kaikessa muussa toiminnassa. Muutama postaus sovittuna ajanjaksona jokaiselta vaikuttajalta ei luulisi olevan liikaa pyydetty, etenkin kun se materiaali on itse tuotettua! Tietysti valmista matskuakin saa jakaa, etenkin jos ei itse ehdi tai halua jostain syystä ottaa asiaan niin kantaa. Mutta idea on että kaikki jakavat sovittuna aikana sovittua asiaa. Tosin vaikuttajat itse eivät ole se taho, joka sen mediaviruksen sitten pamauttaa kansan eteen vaan se tehtävä menee niille kaikille tuhansille ihmisille, jotka seuraavat näitä vaikuttajia. Heidän tehtävänsä on olla se valtamedia, joka saavuttaa sen naapurin mummonkin tärkeillä asioilla ja niillä katsomiskulmilla, joita valtamedia ei suostu ottamaan huomioon. Helppoa kuin heinänteko, eikö? Tämähän on jo melkein finaalissa! Ehkä ei nyt ihan vielä, mutta idea toivottavasti jo aukeni?


Muutama mutka matkassa ja vuori edessä

Ensiksi nyt ei tietenkään puutu kuin ne kymmenet tai mieluummin sadat vaikuttajat, joille ne yhteiset arvot ovat niin tärkeitä että ovat valmiita niiden puolesta hieman taistelemaan ja laittamaan sen oman maineen peliin. Vaikuttajien kannattajat tulevat automaattisesti vaikuttajien mukana, mutta vaikuttajiin vaikuttaminen ei olekaan mikään pikkujuttu. Heihin siis pitäisi saada yhteys ja saada heidät saada levittämään ajatusta yhteisestä organisaatiosta, jossa he eivät itse olekaan se kunkku joka päättää aiheen mistä puhutaan vaan se päätös olisi heidän ehdotettavissa mutta ei yksilöllisesti päätettävissä. Kyllä, jokainen saa edelleen puhua omilla kanavillaan mitä ja miten haluaa, mutta ne yhteiset VMP-aiheet olisivat kehystetty valmiiksi. Mistäs siis löydät tahon, johon lukemattomat vaikuttajat luottaisivat sen verran, ettei joka ikistä aihetta ja kulmaa seuraisi tusina uutta organisaatiota jotka tietävät vielä paremmin miten tehdä? Mediapooli toimii juuri siksi, että se kertoo ne muutamat aiheet ja niiden kulmat, joihin ei media itse saa juurikaan omaa sanaa sanottavaksi vaan se tulee hallinnolta. Yhtenäisyys tuo voimaa mutta samalla rajoittaa vapautta. Ovatko vaikuttajat valmiita antamaan palan vapautta yhteisille asioille? En tiedä.

Ne yhteiset asiat tuleekin rajata heti alkuun niin, ettei niistä yksikään palvele ketään yksilöä tai pientä ryhmää suoraan ja muiden kustannuksella. Tästä hyvä esimerkki on poliittiset puolueet, myöskin ne pikkupuolueet - he kilpailevat keskenään rajatusta määrästä kannattajia. Jokainen puolue voisi siis vapaasti rummuttaa niitä sovittuja asioita, mutta he eivät voisi itse niihin vaikuttaa eikä julistaa sitä omaksi asiakseen. Tämän rajauksen lisäksi ne yhteiset asiat pitäisivät olla todella syvällisesti tutkittuna ja analysoituna, jolloin voitaisiin muodostaa niitä loogisia argumentteja, joiden kumoamiseen valtamedian toimesta jouduttaisiin jälleen turvautumaan säälittäviin ad-hominem iskuihin. Jokainen aihe siis vaatisi oman ”asiantuntijaryhmän” joka tuntisi niin aiheen kuin sen ajamiseen käytettävät virallisen tarinan argumentit. Alkuun olisi ehkä syytä aloittaa jostain pienestä asiasta, jolla voitaisiin testata organisaation toiminta ja mahdolliset haasteet.

Voisiko moinen organisaatio sitten loppuviimein toimia, vai kaatuisiko se johonkin lukemattomista kompastuskivistään? Vaikuttajien kanssa ongelmaksi saattaa helposti nousta egot ja kun kaksi suurta ja mahtavaa molemmat tietävät tekevän oikein ja toinen väärin, koko homma kosahtaisi keskinäiseen riitelyyn. Tämä tietysti on juuri se, mihin koneisto luottaa - mikään virallisesta tarinasta poikkeava narratiivi ei voi koskaan menestyä, koska väärin vastustaminen on pahin synti ja moisen syntisen kanssa ei voida missään nimessä tehdä yhteistyötä. Ei edes silloin, vaikka molemmat näkemykset ovat sitä ”yhteistä vihollista” vastaan. Meidän tulisi ensin ymmärtää kilpailijan ja vihollisen ero, minkä jälkeen olisi tietysti suotavaa että kilpailijatkin ymmärtäisivät erimielisyytensä puhumalla ratkaista… Lähteekö tämä idea millään tavalla lentoon, sitä en tiedä, mutta vuosien median tutkimuksen tulos on se, että tämä keino kykenee puremaan sitä vallan vahtikoiraa. Ja juuri siksi EU ja muut vastaavat tahot haluavat estää ja kieltää kaikki heidän tarinaansa vastustavat tahot, organisaatioista puhumattakaan. Laitetaan siis siemen itämään ja katsotaan lähteekö #vastamediapooli eli #VMP liikkeelle, vai kuihtuuko se ennen aikojaan kuten kaikki valtaa vastustavat organisaatiot tähänkin saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti