sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Kun "Ruoka tulee kaupasta"


Rautalanka esille

Viime päivien uutisointi ja keskustelu ruuantuotantoon liittyvistä asioista on kauniisti sanottuna ruvennut oikeen kunnolla vituttamaan. Yhdistelmä tietämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä ja kusipäisyyttä näyttää median propagandan loputtomalla vyörytyksellä saaneen monet ihmiset suorastaan vihaamaan maanviljelijöitä. Kahteen ensimmäiseen ongelmaan voi tästä tekstistä olla vielä apua, tuolle viimeiselle en saa yhtään mitään... Media siis kertoo, että kausityöntekijöitä ei maasta löydy tiloille töihin koska viljelijät vaativat osaavaa ja halpaa työvoimaa tiloille. Varmasti näin, mutta jääkähän siinä taas osa totuudesta kertomatta? Koska maailman luotettavin mediahan ei tahallaan ajaisi omaa agendaansa, eiköstä?

Ensinnä tutkaillaan hieman median toimintaa. Kertomalla miten asia oikeasti on, ei myytäisi yhtäkään lehteä eikä klikkiä, koska ketään ei oikeasti kiinnosta miten se ruoka sinne kauppaan päätyy. Etsitään siis ne rääväsuisimmat ja mahdollisesti jo koneiston kunnolla jylläämät ihmiset kommentoimaan asiaa ja kerrotaan että ei saa yleistää, mutta katsokaa mitä mulkkuja ihan kaikki maanviljelijät ovat! Sitten tehdään hienoja laskelmia ja väitteitä, todistaen mitä halutaan, koska tilastoilla ei voida mitään asiaa vääristää haluamakseen, eikös? Onneksi kansa ei oikeasti tiedä pätkääkään miten se ruoka sinne hyllyyn ilmaantuu, joten se oma agenda voidaan ihan surutta upottaa sinne mukaan: vain ylikansalliset suuryritykset tuottavat eettisesti kestävää ruokaa.

No hyvä, verotiedoista kaikki jo tietävätkin kuinka kourallinen tiloja, joiden omistajat eivät yleensä edes itse mitään työtä tilalla tee, tienaavat ihan tuhottomia summia rahaa joten kaikki maanviljelijät ovat selvästi ahneita porvareita. Jätetään nyt myös EU ja heidän sääntöjensä haukkuminen toiseen kertaan, samoin kuin kevätterveiset tarkastajille joiden elämäntehtävä tuntuu olevan sanktioida kaikesta mahdollisesta. Nyt sitten on törkeästi kehdattu vielä hakea ulkomailta työvoimaa, kun tähän asti ne maatyöt eivät ole juurikaan kiinnostaneet. Mutta se on tietenkin viljelijöiden syy, koska he vaativat osaavaa ja ahkeraa työvoimaa. Paitsi että miksi sitten ei työvoimalle haluta maksaa, jos sitä arvostetaan! Mä arvasin että ne on oikeasti pahoja ne viljelijät, moni jo ajattelee...


Syy ja seuraus

Palataan siis perusteisiin. Ensiksi, maanviljelijät eivät ole mikään homogeeninen ryhmä vaan valtaosin alati pienenevä joukko pienyrittäjiä. Mutta se ei tietenkään ketään kiinnosta mitä sille yksittäiselle yrittäjälle käy, eikös niin, korona? Tällä kertaa sylkykupiksi ovat päässeet ne, joiden tuotanto tarvitsee runsaasti käsin tekeviä työntekijöitä ja koneiden tai automaation käyttäminen on hankalaa tai mahdotonta. Myönnän heti alkuun, että itse en aikanaan moista viljelyä tehnyt siinä määrin että olisi ollut varaa ketään palkata, joten kaikkia alan hienouksia en tietenkään tiedä. Selvää kuitenkin on, että tuotannon skaalaaminen yksinyrittäjästä aina satapäiseen yritykseen ei ole ihan pieni askel ja siitä otettava riski ei kaikille sovi.

Kun ne kolme omaa marjapensasta ja rivi mansikoita takapihalla kerrotaan niin suurella luvulla että sitä kerättävää on horisontin päästä päähän, ei se "suihkaus raidia iholle ja aurinkolasit päähän"-kaltainen toiminta enää onnistu. Yrittäjästä riippuen nähdäänkin suuria eroja kuinka asia siitä etenee ja kuinka paljon niistä pellolla pyllistelevistä ihmisistä oikeasti välitetään. Kyllä, uskon että varmasti löytyy myös niitä jotka vaativat jopa vessataukojen vähentävän palkkaa ja nämä kusipäät mulkut soisikin potkia hus helvettiin pilaamasta niinkin tärkeää osaa yhteiskunnassa kuin ruuan tuotanto. Työttömien nakittaminen peltotöihin ei kuitenkaan tule ongelmaa ratkaisemaan, koska ihmisten tulisi tehdä työtä jota haluaa tehdä, ei jota on pakko. Tämä halun ja pakon eroavaisuus kun näkyy siinä tuloksessa, vai haluatko sinä syödä tankoparsaa johon joku on piruuttaan tunkenut räkäklimpin purkkansa kaveriksi?

Miten tähän tilanteeseen sitten oikeen ollaan päädytty, koska eihän se nyt näin ollut vuosikausia sitten? Osakiitos menee EU:lle, mutta suurempana muuttujana on globalismi ja sen mukana tulleet ongelmat tuottamisessa. Kansalle pitää siis tuottaa kaikki mahdollinen niin halvalla kuin mahdollista. Osa ongelmasta ratkeaakin kun tilaa kaiken Kiinasta, mutta kotimaista halutaan kauppoihin vaikkei siitä haluttaisikaan maksaa kunnolla. Kun kauppaketju tekee päätöksen ostaa jotain tuotetta toimittajalta, sitä pitää saada paljon, halvalla ja tarkasti tasalaatuisena. Aivan kuten luonto niitä antimiaan aina jakeleekin, kuten osa varmaan on jo saattanut huomata. Miten siis tuotetaan tuotetta X halvalla, paljon ja tasalaadulla? Karsimalla kaikki turha pois ja etsimällä joka ikinen porsaanreikä järjestelmästä - muuten voi viljelijän leivän päälle jäädä vain ylähuuli.


Muutoksen tuulet?

Toki voidaan ottaa myös semmoinen asenne, että ihan oikeen että valtaosa tiloista menee konkurssiin ja jäljelle jää vain ne, jotka oikeasti sitä työtä rakastavat ja haluavat jatkaa. Tämä kehitys näkyy jo nyt osin esimerkiksi REKO-ketjuissa ympäri Suomea, missä viljelijät myyvät naamatusten tuotteitaan ihmisille ja vastaavat tuotteesta ihan itse. Itse pidän moista kehitystä suoraan tuottajalta kuluttajalle hyvänä, mutta se ei tietenkään kaikille viljelijöille sekä tuotteille onnistu. Kaikkea kun ei kuitenkaan samalla tavalla voida tuottaa ja myydä pienissä erissä vaan (suuri) osa menee silti näille suuryrityksille jotka prosessoivat ne alkutuotteet hyllyihin asti.

Mutta mikä kehityksessä on hyvin huolestuttavaa on se, että ne siihen väliin jäävät viljelijät ovat pakon edessä - tuota halvalla tai myy tilasi vielä suuremmalle tilalle. Jenkeissä tämä jo nähdään ja sielä monet viljelijät ovat vain töissä omilla tiloillaan, eivät omista siitä enää palaakaan. Muutama jätti siis omistaa tilat ja viljelijät, tuottaen sitten edelleenkin halvinta mahdollista maksimi määrän. Ja siinä luonto joutuu kumartamaan, ei ne ruokajätit. Tähän suuntaan kehitys on ollut jo vuosikausia, mutta silti jokavuotiseen "hauku viljelijää" esitykseen pääsee ihan kaikki jotka eivät ole vielä lyöneet hanskojaan tiskiin. Lopuksi jäljellä on siis vain rakkaudesta viljelyyn jääneet ja ne jättitilat...

Jos siis sinua epäilyttää, onko se ostamasi tuote nyt omien eettisten sääntöjen mukaan tuotettua niin mene kysymään siltä alkutuottajalta itse. Kaikkien syyttäminen muutaman idiootin vuoksi ei ole järkevää, joten siksi en itsekään hauku kaikkia kaupunkilaisia "sähkö tulee töpselistä ja ruoka kaupasta hörhöiksi", vaikka viimeaikaiset somekeskustelut sille antaisivatkin runsaasti todisteita. Huoltovarmuudesta jos edes etäisesti välitettäisiin niin se tuotanto, ihan kaikki semmoinen, olisi syytä palauttaa takaisin kotimaahan. Älä siis ihmettele miksi niitä maskeja ei maasta tuntunut löytyvän kun niiden tuotanto halpuutettiin jo ajat sitten ulkomaille... Tosin olisi niitä maskeja ollut, mutta jostain syystä ei haluttu tukea Suomalaisia tuottajia ostamalla heiltä? Ja nyt kun masinoidaan "osta ulkomaista ruokaa" niin ollaan täsmälleen samassa tilanteessa - turha itkeä sitten kun on ruoka loppu, tilaa vaan sieltä Kiinasta yhdellä eurolla muovista tehtyä riisiä.

4 kommenttia:

  1. Sitä vitutuksen määrää on vaikea käsittää, kun astuu jompaankumpaan megamarkettiin jotka ajavat lähikaupan virkaa täällä päin.
    Suunnattomat kasat prosessoitua paskaa,jota ruuaksi kutsutaan ,poskettoman halvalla. Ruokaa päättyy ketjun jokaisessa lenkissä uskomaton määrä suoraan kaatopaikalle.Taloudessani tehdään ruokaa perusaineista, luomua,kerma kermana,voi voina, lihat lihakaupasta, kaikki mitä saa rekosta. Marjat ja sienet metsästä torilta tai omalta pihalta, säilötään kesän satoa mahdollisimman paljon. Maksan mielelläni enemmän laadukkaasti ja eettisesti tuotetuista elintarvikkeista ja nostan foliohattuani jokaiselle maajussille joka pyrkii näitä periaatteita noudattaen tuottamaan ruokaa lautaselleni.

    VastaaPoista
  2. Suuri syy tähän ongelmaan löytyy kuitenkin EURES-työpalkkatuesta, jota voidaan hakea aika mehevä osa työntekijän palkkaan mutta vain EU alueelta tulevalle ulkomaalaiselle työntekijälle. Kukapa ei ottaisi puoli-ilmaista työntekijää pysyäkseen mukana kilpailussa...

    VastaaPoista