sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Digitaalinen suukapula


Sehän kuulostaa hyvältä

Kaksi oikeen päräyttävää projektia tuli vastaan tässä hiljattain: eSSIF: The European self-sovereign identity framework, sekä KTDI: The Known Traveller Digital Identity. Eli Eurooppalainen itsenäinen identiteettikehys ja tunnettu matkustajan digitaalinen henkilöllisyys (automaagikäännöksellä molemmat, eivät virallisia käännöksiä)... No mutta, mitäs kummaa nämä sanahirviöt sitten oikeasti ovat? Sähköinen passi älypuhelimessa olisi ehkä raju yksinkertaistus, mutta käytännössä se on se juttu mihin valtaosa kansasta tullee törmäämään tavallisessa elämässään. Tietoja voi itse muokata ja ne tiedot käydään sitten vahvistuttamassa viranomaisella niin johan on matkanteko helppoa kun passikuvan voi vaihtaa vaikka päivittäin!

Tietoja ei liioin tallenneta mihinkään tietokantaan vaan lohkoketjuihin, jotka ovat aikamme pyhä ja kaiken pelastava termi jota valtaosa ei ymmärrä mitä se edes merkitsee. Jokainen käyttäjä siis omistaa sen oman "passinsa", johon tallettaa kaiken haluamansa tiedon ja tämä digitaalinen tietomöykky ollessaan hyväksytty osa koko ketjua on sitten "luotettava" tieto ja sitä voivat muut käyttää kuten olet itse sallinut. Kuulostaa hyvältä, eikös? Itse voit päättää mitä tietoja sinusta voi eri tahot lukea, esimerkiksi voit asettaa omat terveystietosi luettavaksi virallisiksi terveydenhuolloiksi luokitelluiksi tahoiksi. Rajalla sinulta saadaan kaikki tarvittavat tiedot maahan pääsyä varten, eli onko sinulla oikeus astua maahan...

Mutta hetkonen, se tieto pitää aina käydä vahvistamassa virallisilla tahoilla ettet vaan koita juksata. Viranomaiset siis lisäävät siihen omaan "passiisi" eli digitaaliseen identiteettiisi oman leimansa, jonka jälkeen se on luotettava tieto. Viranomaiset tosin siinä sivussa lisäävät muuta tärkeää tietoa, kuten esimerkiksi rikosrekisterisi, maksuhäiriösi ja muut vastaavat tiedot jotka saattavat vaikuttaa taas saatavilla oleviin palveluihisi. Sen lisäksi että sinut siis vahvistetaan olevaksi se digitaalinen identiteetti, siihen liitetään myös muille viranomaisille tarpeelliset tiedot. Tärkeäähän on, että viranomaiset pysyvät ajan tasalla kaikista sinua koskevista asioista, eikös? Ja kykenevät sinut tunnistamaan kaikkialla...


Vaiko digitaalinen vankila?

Eli mitä tapahtuu kun viranomainen lätkäisee siihen digitaaliseen identiteettiisi kaikki entiset töppäilysi? Ehkä ovet eivät enää aukeakkaan sinulle ja sen sijaan että tiskillä hymyillään, kutsutaan vartija automaattisesti paikalle. Ja tästä digitaalisesta identiteetistäsi et pääse enää eroon, koska se on kerran rekisteröity järjestelmään kaikkine biometrisine tunneisteineen. No mutta eihän se onneksi koske hyvää ja tunnollista kansalaista, vai kuinka? Tunnisteisiin kun voidaan lisätä myös "rehti ja rehellinen kaveri" merkintä, jolloin sinun ei tarvitse odotella jonossa koska olet niin kerrakaikkisen hyvä ja kuuliainen tyyppi!

Paitsi taas jos et ole. Viranomaiset ovat merkinneet sinut rokottamattomaksi väärinajattelijaksi, joka pelkällä olemassaolollaan tuo uhkaa kaikille ympärillä olevilleen ja aivan kuten korona-appi, saattaa laukaista lähellä oleville varoituksen että "varo tuota tyyppiä!" Verkostojen seuranta on ollut aina tärkeä osa tiedustelun toimintaa, mutta nyt se tapahtuu helpommin kuin koskaan aikaisemmin koska kaikki kohtaamiset voidaan kerralla tarkistaa läpi ja kaivaa esille kaikkien kontaktien historia. Yhdistetään tämä vielä 5G verkkoon joka tietää tarkalleen missä olet milläkin hetkellä niin johan kannattaa muistaa olla kiltisti isoveljen vahtiessa?

Käsi pystyyn moniko uskaltaa oikeasti sen jälkeen kertoa eriävän mielipiteensä? Jos kaikki rikkeet voidaan korvamerkitä sinuun ja se yksi ainoa digitaalinen passi on ainoa kelvollinen tapa tunnistautua missään, kuinka paljon niitä oikeuksia ja vapauksia voidaan yhdellä kertaa sulkea pois? Totalitarismi on tällä hetkellä jo kivenheiton päässä, koska nämä molemmat projektit ovat jo pilottikäytössä ympäri maailmaa. Mutta toki jos olet aina kaikesta samaa mieltä television kanssa etkä riko lakeja, maksat verosi ja äänestät tunnollisesti niin silloin kaikki on hyvin - olet luotettava osa yhteiskuntaa eikä oikeuksiasi rajoiteta kuin vain ihan pakosta. Kuten vaikka puoli vuotta karanteenissa terveenä... mikä ei tosin ole karanteeni koska vain sairaat ja riskiryhmät voidaan laittaa karanteeniin - terveiden lukitseminen on jotain ihan muuta.


Onko jo liian myöhäistä?

Ei, ehkä, mutta jos yksi tai toinen noista järjestelmistä, tai tietysti joku samankaltainen "parannettu malli", otetaan käyttöön ja määrätään pakolliseksi, alkaa homma olla taputeltu kaikkien niiden osalta jotka ajattelevat asioita itse. Mitään erillistä seulomista ei edes tarvita, vaan automaattisesti evätään oikeus palveluihin kuten ...matkustaminen, netinkäyttö ja pankki? Käteinen kun poistetaan vielä kierrosta koska se levittää mustaa surmaa niin kaupassa käynti saattaa muuttua hyvin ongelmalliseksi niille, joilta vallanpitäjät ovat päättäneet evätä oikeuden kuulua hyvien ihmisten yhteiskuntaan...

Jos haluaa kokeilla uskooko poliitikko kansanvaltaan, voi asiaa heiltä kysellä suoraan viittaamalla noihin digitaalisiin suukapuloih... siis identiteetteihin. Onko oikeasti niin, että kansa haluaa vapaaehtoisesti lukita oman itsensä digitaaliseen vankilaan, jonka ovea viranomaiset pystyvät hallitsemaan täysin haluamallaan tavalla? Jo nyt ihmisistä luodaan digitaalisia persoonia, joihin kerätään kaikki mahdollinen tieto ja tätä tietoa sitten käytetään esimerkiksi markkinointiin, mutta tämä digitaalinen itse luotu ja viranomaisen vahvistama identiteetti on jotain aivan muuta... jotain paljon vaarallisempaa, vaikka se kuulostaakin päällisin puolin oikeen hienolta asialta.

Vai onko tämä vaan pelottelua ja vainoharhaa? Eiväthän ne vallanpitäjät pyrkisi täydelliseen hallintaan ja kaikkien väärien mielipiteiden hiljentämiseen? Mitä useammassa paikassa tätä helppoa ja nopeaa tunnistautumista tullaan käyttämään, sen helpompaa ihmisten seuraaminen ja hallinta tulee kuitenkin olemaan. Yhdistämällä useita teknologioita toisiinsa (esim 5G+KTDI+ID2020), ollaan luomassa koko maapallon kattavaa seuranta- ja tunnistusjärjestelmää. Mihin kaikkeen moista voidaankaan hyödyntää? Ei sillä ainakaan yritetä estää tiettyjen mielipiteiden leviämistä kansan keskuuteen, eihän? Omaksi parhaaksi, kuvittelet vaan... tietokone on ystäväsi ja televisio kertoo totuuden, eiks jeh?

6 kommenttia:

  1. A Q to Universe/ God/ Cosmos: why , oh why is this all happening???

    VastaaPoista
  2. Siinähän se tärkein kysymys olikin, ensimmäinen oikein arvaaja saa palkinnoksi pitkähihaisen paidan ja pehmustetun huoneen😂

    VastaaPoista
  3. 😅 taidan tietää vastauksen, kuitenkin Miton kommennista haaveleimatta 😉

    VastaaPoista