sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Tarinat - aatteen ajava voima

Ismejä

Jokaisella aatteella on oltava kunnollinen nimi. Kun siihen keksityn nimen perään lätkäistään ismi, saadaan mahtipontiselta kuulostava aatesuunta: patriotismi, kommunismi, vegetarismi... Yhteistä kaikille näille ismeille on sen laittaminen ihminen tiettyyn lokeroon. Jokainen yksilö muodostaa sitten valitsemaansa aatteeseen soveltuvan, yksilöllisen kuplansa, josta maailmaa tarkkaillaan maailman menoa ja arvotetaan kaikki muut asiat nämä aatteen lasit päässä.

Kuinka tarkkaan rajattu on aatteen lokero, riippuu paljon aatteesta. Tietyt säännöt on ehdottomia kun taas toisista voidaan joustaa. Joskus näistä näkemyseroista syntyy uusia aatteen suuntauksia, jotka esimerkiksi erään uskonnon tapauksessa on johtanut vuosisatoja kestäneeseen ja edelleen jatkuvaan veriseen oman suuntauksen oikeellisuuden puolustamiseen. Pienempiä riitoja näistä näkemyseroista syntyy lähes vääjäämättä, etenkin kun aatetta ei ole missään lyöty kiveen. Yhteisten säännösten vahvistamisessa on se etu, että kaikki siihen junaan hyppäävät tietävät mihin ovat sekaantumassa.

Aatteet ovat, niiden omista ongelmistaan huolimatta, yksi tehokkaimmista tavoista tuoda ihmiset yhteen. Mitä abstraktimpi aate, sen helpompaa sen seuraaminen on koska aatteen sisäisiä suuntauksia tulee olemaan lähes rajattomasti mutta silti alla toimii jokin yhteinen ajava voima. Koska yksilöt voivat seurata useampiakin aatteita, on joskus ihmisen oma kupla melkoinen sillisalaatti, ettei siitä ulospäin saa kukaan tolkkua. Jos tällainen yksilö sattuu vielä olemaan johtajatyyppiä, on seuraajien toikkarointia ulkopuolelta seuraavat varmasti ihmeissään. Mutta silti alta löytyy ne aatteet, joissa on se yhdistävä voima.

Tarina aatteen kantajana

Kun aate on saatu hienosti kasaan, pitää se vielä saada leviämään jollain tapaa että siitä olisi mitään hyötyä kenellekään. Moninkertaistaja on hyvä alku, mutta tämäkin yksilö tarvitsee jotain elämää suurempaa koukuttaakseen muita. Tarvitaan siis tarina. Tarinassa ei tarvitse olla edes juurikaan tolkkua, kunhan se vain vetoaa ihmisten tunteisiin. Parhaat tarinat ovat saaneet kokonaisia kansakuntia uskomaan johonkin, mikä tarkemmin tarkasteltuna on vain kuumaa ilmaa ja valheita valheiden päällä - ajamaan sitä jotain aatetta eteenpäin.

Ihmisen vallanhalu on rajaton ja hyvä tarina aatteen keihäänkärkenä on loistava työkalu vallan hankkimiseen. Osa aatteista toki omaa kaikille hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta karu totuus on ihmisten vallanhimon korruptoiva vaikutus mille tahansa aatteelle. Tarkemmin aatteita tarkastellen ja tarinoita purkaen, voidaan näitä vaikutteita hieman avata ja mahdollisesti puhdistaa pois ongelmia aiheuttavat osat. Liian epämääräinen tarina lisää omia tulkintoja, kun taas liian tarkkaan määriteltynä ei tarina enää uppoa riittävän suureen ryhmään.

Omaa tarinaa suunniteltaessa onkin hyvä tutkia jo olemassa olevien aatteiden menestystarinoita. Historiasta löytyy useita suuria aatteita, joiden tarinat ovat hurmanneet kansakuntia ja lähes poikkeuksetta myös ajaneet nämä kansat omaan tuhoonsa, kun oikeasti vallassa olevat ovat ottaneet ohjat käsiinsä. Rahan vaikutus onkin merkittävässä osassa minkä tahansa aatteen mahdollisuudessa selviytyä. Raha voi pönkittää tai tuhota parhaankin aatteen ja tarinan leviämiseen rahalla voidaan vaikuttaa nopeasti ja laajasti - median propaganda on juuri tätä tarinan jakamista.

Itsenäistä ajattelua ismien sijaan

Kaikkiin ihmisiin ei ismien tarinat kuitenkaan niin helposti uppoa. Toki moista voitaisiin myös pitää eräänlaisena isminä - individualismi, missä se oma maailmankuva rakennetaan kaikista olemassaolevista palasista. Itsenäisesti ajatteleva ihminen voi olla aatteelle suuri voimavara, joka osoittaa ongelmakohdat ja auttaa niiden korjaamisessa. Tai sitten aatteen sisältäpäin hitaasti myrkyttävä voima, jonka tekemää tuhoa ei huomata ennen kuin on liian myöhäistä. Koska individualistin ajatusmaailmaa ei voida laittaa mihinkään laatikkoon niin, että se sinne kunnolla istuu, onkin hyvin vaativaa tunnistaa mitä aineita aatteen suureen soppaan yksilö onkaan kaatamassa.

Ihmisten motiivien löytäminen voi kuitenkin antaa suuntaa siitä, mitä yksilö aatteessa mukana ollessaan tulee ajamaan. Raha, sosiaalinen paine ja aivopesu ovat ne kolme suurinta maailmaa eteenpäin ajavaa voimaa niin nyt kuin ennenkin. Rahalla saa ohjailtua lähes ketä tahansa, sosiaalisten piirien hyväksynnän kaipuu pitää olemassa olevat ryhmittymät kasassa ja aivopesulta ei voi välttyä kukaan. Auktoriteettiuskon tasoa tarkasteltaessa voidaan yksilön aivopesun laajuutta ja sen muokattavuutta hieman avata. Sopiva taho voi uudelleenohjelmoida vahvasti auktoriteettiuskovaisen ihmisen paljon vaivattomammin, kuin omilla aivoillaan ajattelevan ihmisen.

Helppoja vastauksia ylläolevan pohdinnon mahdollisesti avaamiin kysymyksiin ei ole. Aatteiden ja tarinoiden yhdistävää ja ajavaa voimaa ei pidä vähätellä, vaan se on otettava huomioon monessa asiassa. Ratkaiseva tekijä ihmiskunnan selviytymiseen onkin ihmisten yhteistyökyky. Miten ihmiset saadaan tekemään yhteistyötä, siihen on monia keinoja ja aatteet ovat yksi varteenotettava vaihtoehto massojen ohjaukseen. Kuitenkin sen jälki yksilöön voi olla hyvinkin tuhoisa, koska aina on pieni mahdollisuus ajautua fanatismiin. Jokaisen on tehtävä itse se päätös omalla kohdallaan... olkoon siinä funtsittavaa vaikka loppuelämäksi ihan jokaiselle.

2 kommenttia:

  1. En tiedä, onko seuraava luokiteltavissa aatteeksi:
    Jokaisen tulisi seurata ensisijaisesti itseään, antautua johdatukselle. Ei kuitenkaan sellaiselle johdatukselle, jonka joku muu on luonut.
    Jos jossain elämänvaiheessa seuraa jotain toista (esim. gurua), pitäisi seurata vähintään kahta gurua. Näin ei altistu liiaksi gurun virheille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä tahansa ideologiaa miten elää ja olla voi kutsua aatteeksi - kaikille vaan ei ole annettu (vielä) nimeä eikä sopivaa tarinaa, millä sitä levittää. Jos siis haluaa moisen ajatusmallin leviävän.

      Poista