perjantai 20. tammikuuta 2017

Ilmastonsuojelua ja luonnonmuutosta

Ilmastonmuutoksen konsensus

Tutkijat ovat nykyään yhtä mieltä siitä, että ilmasto saattaa olla muuttumassa. Mihin suuntaan ja miksi onkin taas aivan toinen asia. Ihmisen vaikutuksesta ilmastoon ollaan jo montaa mieltä, mutta yksi asia on varmaa - tekemällä tutkimuksia ja puhumalla asiasta voi tienata aivan tajuttomasti rahaa. Lennellään pitkin maita ja mantuja, mittaillaan milloin mitäkin ja lopuksi tehdään hienoja pylväsdiagrammeja ja käppyröitä todistamaan oma kanta. Eniten maksua saa tutkimuksista, joiden mukaan ihminen on syyllinen tähän kaikkeen.

Kun katsoo hieman pitkäaikaisempia käppyröitä, on selvästi nähtävissä että tämä on jo ties kuinka mones ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen ja mahtoivat ne jääkaudetkin olla ihmisen syytä. Ihmisellä on kyllä ahneuksissaan uskomaton kyky tuhota ja yrittää hallita luontoa, mutta kun äiti-maa yskäisee, ei siinä ihmisellä ole mitään sananvaltaa, ainakaan vielä. Kaikkea toki ihminen kaikessa "viisaudessaan" yrittää vaihtelevin tuloksin muokata, mutta aina välissä näillä kikkailuilla on katastrofaaliset takaiskunsa.

Kyllä, ilmasto on muuttumassa. Mihin suuntaan ja miksi on pelkkää spekulointia arvioiduista mittauksista. Yhtään hitaampaa tai nopeampaa ei ilmasto kuitenkaan muutu, teki Suomen hallitus autoverojensa kanssa mitä tahansa. Oikeastaan mitään konkreettista ei olla saatu aikaan vuosikausien kestäneellä ja aina vaan jatkuvalla kansan lypsämisellä. Tai no, onhan se Suomen ilmasto muuttunut viime vuosina aikasta nopsaan - koskaan ennen ei ole hallitus tainnut saada suututettua melkein koko kansaa rahan perässä juoksemisellaan.


Luonnonsuojelua

Missä Suomen kokoisessa maassa voitaisiin saada näkyviä vaikutuksia onkin ilmaston sijaan luonnon suojelussa. Bisnes on kuitenkin ajanut tämänkin agendan edelle ja Talvivaaran tapaiset myrkyttämöt saavat jatkaa toimintaansa ongelmitta. Yhteistä monille suojeluprojekteille onkin tämä toistuva kaava: kaikki maksaa, muutama hyötyy ja saadaan aikaiseksi jokin täysin mitätön muutos. Järkeä ei hommassa ulkoa päin katsoen paljoa ole, mutta tarkemmin katsottuna on monen projektin suurin tulos ollutkin mainetta ja mammonaa muutamalle taholle.

Luonnonsuojelua vaivaa monet samat ongelmat kuin ilmastotiedettä: keräämällä kansalta rahaa ja kaatamalla sitä ongelman päälle luullaan asioille tehtävän jotain. Kauniita projekteja tehdään ja yhdessä suunnitellaan vaikka ja mitä, usein jopa muiden maiden puolesta, mutta käytännön hyödyt jäävät usein minimaalisiksi. Mutta kun on yliopistotutkinto ja käynyt kerran metsässä, onkin valmis pelastamaan maailman? Cityvihreät ovatkin aina valmiita suojelemaan muiden omaisuutta ja tekemään siitä yhteistä...

Kuitenkin työtä tällä saralla olisi loputtomasti. Ihminen on onnistunut ahneuksissaan ja jatkuvan kasvun ideologiallaan tuhoamaan ja kuluttamaan enemmän kuin koskaan ennen. Onhan se toki hienoa twiitata 6kk välein vaihtuvalla puhelimellaan kuinka pelastaa maailmaa ostamalla luomua Kiinasta. Suuremman kuvan katsominen ei olekaan ihan tuosta vaan, siihen voi joutua jopa ajattelemaan, eikä hokea muiden kertomia asioita.


Tarttisko tehdä jotain?

Sen sijaan, että käytetään kaikki se raha asioista valehtelemiseen ja maailman myrkyttämiseen, olisikin aika "palata juurilleen". Sen sijaan, että mietitään miksi ilmasto muuttuu, käytettäisiin se energia suunnittelemaan mitä tehdään KUN se ilmasto muuttuu. Yksi suuri ongelma, ylikansoitus, on ollut pitemmän aikaa tiettyjen tahojen listalla, mutta keinot siihen ovat kyseenalaisia etiikaltaan. Uusi maailmansota tietty voisi ratkaista osan tästä ongelmasta, mutta ehkä siltä vältyttiin... Ehkä.

Suurin ongelma onkin eliitin ajama globalismi. Kun koko maailma on vain yksi iso kasa kuluttajia ja hyväksi käytettäviä, siinä sivussa ihmisten myrkyttäminen ja näännyttäminen on vain heikkojen kitinää. Mielenkiinnolla jäänkin seuraamaan, miten jenkkien uusi "luvattu" nationalismi ja oman kansan etujen ajaminen käytännössä tapahtuu vai jatkuvatko asiat kuten aina ennenkin. Suomessa ei muutosta ole tulossa, muuta kuin pahempaan suuntaan, ellei nykyisen hallituksen valehtelevaa varaskoplaa saada ruotuun. Olisi kiva jos vaikka ne vallan vahtikoirat tulisi ja tekisi jotain...

Vaihtoehdoksi jääkin lähinnä tehdä jokaisen ne omat pienet muutokset ja päätökset. Koska vaaleissa äänestäminen ei juurikaan auta, pitää äänestää lompakollaan. Kulutuskäyttäytyminen on se, millä voi saada oikeita muutoksia kapitalistisessa järjestelmässä. Turha kuluttaminen ja kertakäyttöisten (nykyelektroniikka) tavaroiden ostaminen jos loppuu, saattavat yritykset joutua ajattelemaan uusiksi mitä roskaa markkinoille lykätään. Ja jos oikeen kunnolla haluttaisiin muuttaa maailmaa: hamppua pellot ja kasvihuoneet täyteen.

2 kommenttia:

  1. Niinpä. Minulle tulee mieleen, että jos olisin maapallon ilmasto, niin tuntisinko oloni helpottuneeksi, jos suomalaiset poistavat kalliiden sähköautojen auto- ja polttoaineen/energian verot. Sitten keksisin, että ainiin, ne tahtovat tietysti että alennan maapallon lämpötilaa parilla asteella. No, minäpä painan nappia.

    VastaaPoista