Tuesday, August 15, 2017

Jos propaganda pettäisi, mitä menisikään mukana?

Vankat rakenteet?

Jatketaan "Mediamanipulointia - tapaus MS-tauti" pohjalta pohdintaa, kuinka suuri vaikutus voisikaan olla, jos virallisen propagandan totuus pettäisi. Kuten kaikissa asioissa, yhden linkin murtuminen voi johtaa suuriin ja ennalta-arvaamattomiin vaikutuksiin. Valtamedian virallisen totuuden rakoilu voi joku päivä vielä murtua ja sen seuraamuksia ei varmasti voida tietää. Toistaiseksi linja pitää, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

Kun jokin virallinen totuus nojaa hyvinkin hataraan tieteeseen, kuten lääketieteen nykyiset ostetut tutkimukset, on tarina oltava riittävän hyvä ja samalla vaikeaselkoinen, ettei siitä pääse kärryille tuosta vaan. Ihminen on niin monimutkainen olento, että nykyajan huipputiede (siis oikea tiede, ei lääketeollisuuden pupputiede) on pystynyt vasta raapaisemaan pintaa. Tämän tietämättömyyden myöntäminen on kovin vaikeaa ja siksi median julkisuuteen kiikuttamat asiantuntijat puhuvat aina niin kuin he muka tietäisivät asioiden laidan.

Varma ja erehtymätön tieteemme siis nojaa vinoon pinoon hataria tutkimuksia, joiden toistettavuus on välistä samaa luokkaa kuin osua kolmasti peräkkäin silmät kiinni napakymppiin. Potilaalle ei parane kertoa, että "ei aavistustakaan mikä toimisi, mutta kokeillaan" vaan asioista on oltava varmaa tietoa ja faktoja. Faktoja kuten emme tiedä mistä tauti johtuu, joten emme tiedä mikä toimii. Usko on pidettävä lujana, muuten koko huijaus voi paljastua ja viedä mukanaan muitakin kuin vain lääkemafian.


Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Kuvitellaan siis tilanne, missä lääkemafia on jäänyt housut kintuissa kiinni ja valtamedia julkaisisi asian totuudenmukaisesti. Kyllä, kuvitteellinen tilanne koska niin tuskin pääsisi käymään, kun molemmat kumartavat samaa herraa. Mutta kuvitellaan että totuus leviäisi kulovalkean tavoin mediassa: lääkefirmojen suuri huijaus. Syyllisiä lähdetään kaivamaan kissojen ja koirien kanssa ja siinä rytäkässä seteliselkärankaiset poliitikot joutuisivat lahjusrahoineen huonoon valoon. Lääkäreiden ja muiden terveydenhuoltoalan ihmisten koulutus jouduttaisiin myös vetämään uusiksi, koska ne perustuvat lääkemafian oppeihin. Koko terveydenhuolto jouduttaisiin muuttaa terveydenhuolloksi eikä sairaudenhallinnaksi...

Mutta terveydenhuoltoon kuuluu olennaisena osana myös elintavat. Samalla hillopurkilla napostellut elintarviketeollisuus margariineineen ja terveellisen sokerin virkistysjuomajätit saattaisivat huomata saavansa vääränlaista huomiota. Koska ihminen on mitä syö, löytyy yksi jos toinenkin taudin aiheuttaja sieltä elintarviketeollisuuden arsenaalista. Eikö se maitokaan ole enää valkoista kultaa? Entäs kaikki se vilja mitä pellot ovat tulvillaan? Jos ruualla voidaan auttaa sairaita, voisiko se myös vaikuttaa terveiden ihmisten elämänlaatuun? Yksi pieni lipsahdus lääketieteessä ja nyt ollaan jo kaatamassa makeutusaineita glyfosaatin kanssa roskakoriin?

Siis lääketeollisuus ja ruokateollisuus ovat valehdelleet? Mutta hehän vain ostivat mainosaikaa... heeeetkonen. Media siis ulostaa kaiken mistä heille maksetaan? Kukas muu teille onkaan maksanut? Poliitikot joutunevat keksimään jos jonkinmoisia selityksiä, miten onkaan voitu päästää valheita toisensa jälkeen myös julkisrahoitteiseen mediaan. Mutta miten ihmeessä ihmiset ovat oppineet hyväksymään tiedon tietyistä lähteistä kyseenalaistamatta? Ihan kuin se oltaisiin systemaattisesti opetettu jossain... mitäs niihin koulukirjoihin onkaan painatettu nykyään?


Dominoefekti

Pienestäkin virheestä virallisessa totuudessa voi irti päästyään levitä kansakuntia ravisteleva vaikutus. Toistaiseksi kuri on kuitenkin pitänyt ja kaikki toisinajattelijat osataan leimata ja halventaa lähes välittömästi. Journalistiksi itseään kutsuvia propagandisteja on valtamediaan pesiytynyt toimittelijakunta täynnä, joten lipsautukset rajoittunevat "kesäharjoittelijoiden" kontolle. Median uuskieli on myös juurtunut niin hyvin kansaan, ettei sitä enää edes huomata. Sosiaalisessa mediassa näitä lipsahduksia sattuu jatkuvasti, mutta ne yleensä pystytään piilottamaan riittävän tehokkaasti ja nopeasti.

Mistä se dominoefekti joka kaataisi tämän virallisen totuuden kuplan sitten lähtisi? Valtamedia jää nykyään kiinni valheista lähes jatkuvasti, mutta ei tietenkään itse omia mokiaan tuo julki. Julkkikset osaavat varoa jo sanojaan koska heidät laitetaan täyteen mediapimentoon heti jos lipsahtaa väärää tavaraa. Rehellisiä poliitikkoja taas ei ole, joten siitä suunnasta muutosta on myös turha etsiä. Muutama somejulkkis voisi periaatteessa riittää, mutta miten reagoisi valtamedia? Luurankojen kaivelu kaapista olisi lähes varmaa ja kaikki someen koskaan kirjoitetut tekstit joutuisivat toimittelijoiden mikroskoopin alle.

Jää siis nähtäväksi nouseeko joku päivä jostain riittävä voima kaatamaan valtamedian monopolin propagandassa. Ehkä asiat eivät ole vielä lähellekään riittävän huonosti, että aloitettaisiin kysymään näitä vaikeampia kysymyksiä. Nykyään saa ainakin helposti hullun leiman, jos menee kyseenalaistamaan vääriä asioita, se on selvää. Jatkuva asioiden vääristely, suoranainen valehtelu ja tarkkaan valikoitu uutisointi on kait tullut jäädäkseen? Yhtään ei jäisi ikävä jos joskus moinen kusetus loppuisi... Mutta kuka onnistuu kaatamaan sen ensimmäisen dominopalikan, joka kaataa koko roskan mukanaan?

No comments:

Post a Comment