torstai 21. maaliskuuta 2019

Väritön pilleri


Punainen pilleri

Punaisen pillerin nielleet pitävät itseään usein "heränneenä". Monelta osin tämä pitääkin paikkansa, koska valtaapitävät koettavat kaikin keinoin pitää ihmisiä unessa niin etteivät he edes yrittäisi katsella mitä ympärillään tapahtuu. Kuitenkaan se, että avaa silmänsä ja katsoo ympärilleen ei tarkoita sitä että olisi hereillä. Riippuen minkä punaisen pillerin olet ottanut tai harkitset ottaa, se määrittää mitä silmäsi tulevat näkemään. Ja vielä tarkemmin, miten tulet näkemäsi tulkitsemaan.

Ehkä tämän hetken yleisimmät punaiset pillerit löytyvät kahdesta paikasta - maahanmuutosta puhuvien joukosta ja Trumpin/QAnonin kannattajista. Toki siinä pillerin mukana saattaa mennä vähän muutakin kuin se pillerin ydin, mutta usein voidaan havaita mitä yhteisiä yksityiskohtia juuri siihen tiettyyn punaiseen pilleriin kuuluikaan. Monikulttuurisuus ei olekaan rikkaus ja maailma tulee pelastumaan ja suo kuivamaan - näin karusti yleistämällä nämä kaksi pilleriä. Riippuukin sitten pilleristä mitä tahoja lähdetään syyttämään näistä ongelmista, mutta sävystä riippumatta saa vastapuolelta välittömästi sen rasisti/fasisti/natsi/trolli-leiman

Niin yleisiä kuin kaksi edellä mainittua pilleriä onkin, eivät kaikki itsensä "hereillä" olevaksi luokittelevat kuitenkaan pidä juuri niitä kahta pilleriä oikeana. Väärän pillerin nieleminen onkin sitten taas tapauskohtaisesti merkityksetön tahi sitten maanpetoksellinen rikos ja "väärin" aatteen ajaminen on vastapuolen pussiin pelaamista. Kunnon riita saadaankin aikaiseksi aina kun siihen pilleriin on sisältynyt väärää oppia. Usein vaikuttaakin siltä, että se väärän sävyisen pillerin niellyt on pahempi vastustaja kuin vastapuolen edustaja, koska se vastapuolen edustaja on melkein kuin viaton lammas.


Sininen pilleri

Mutta eipä se sininen leirikään ole yksi ja sama aate. Löytyy niin "refugees welcome" poppoosta antifaan ja ekofasistiin. Yhtenäinen osa löytyy siitä, että usein sininen pilleri kuvaa liberaaleja tai edistyksellisiä jotka ovat hyvinkin kaukana aatteessaan toisistaan, mutta silti syystä tai toisesta ovat "samalla puolella". Tämä ehkä onkin yksi suurimmista eroista sinisen ja punaisen leirin näkemyksissä - siniselle viholliseni vihollinen on ystäväni.

Onkin mielenkiintoista seurata miten liberaali joka haluaa vapautta kaikille voi olla saman lipun takana feministin kanssa joka rajoittaisi sananvapautta, kieltäisi väärät mielipiteet ja pakottaisi kaikki toimimaan juuri hänen sääntöjensä mukaan. Täytyy tosin myöntää etten ainakaan itse ole vielä päässyt täysin kärryille miten tämä yhtälö tuntuu olevan ongelmaton näille liittolaisille, mutta en toki olekaan niin edistyksellinen että edes moiseen kykenisin yrityksistä huolimatta? Olettaisin tämän toimivuuden perustuvan siihen yksinkertaiseen seikkaan etteivät kumpikaan ole yhdessä ollessaan minkään puolesta, ainoastaan yhteistä vihollista vastaan.

Suurin ero näiden kahden värin välillä on kuitenkin siinä, mistä sitä "oikeaa" tietoa voi saada. Siniselle se on helppoa - mikä tahansa valtamedia käy ja jos tube-kanavalla on mainoksia, se on vähintäänkin neutraali lähde koska punaisen leirin videon tunnistaa helpoiten siitä ettei sillä ole mainostuloja tahi sponsoria. Punainen leiri taas joutuu kaivamaan tietonsa hämäriltä sivustoilta, estetyiltä videokanavilta ja blogeista jotka kuulostavat "tavikselle" höpöhöpöltä. Se oikean tiedon levittäminen on kuitenkin koko asian ydin ja siksi taistelu halutun tiedon leviämisestä saattaa hyvin olla se kriittinen osa joka ratkaisee nykyisen kulttuurisodan.


Vaiko vaan väritön pilleri?

Oli se pilleri sitten punainen tai sininen, yrittää sen kannattajakunta levittää sitä aatetta toisiin ja tartuttaa viruksen tavoin kanssaihmiset ajattelemaan samalla tavalla. Mutta mitä pilleriä he oikein levittävätkään? Voidaanko edes jokin aate oikeasti niputtaa niin kätevästi yhteen pakettiin? Jos uskonnoista on jotain opittu niin voisi sanoa kyllä, aatteen voi paketoida siistiin nippuun ja kaikki toisinajattelijat ovat vääräuskoisia. Onko siis se pilleri edes kokonaisuudessaan sininen tai punainen, vaiko vain hyvin pieni osa siitä on värjäytynyt aatteen mukaan?

Yhtäläistä on se, että se oma on oikein ja muut on väärin. Sävystä riippuen se on joko väärin vastustamista tai sitten vastakkaista asiaa eli ihan täysin väärin. Aate on paketoitu ja se tulee juuri siinä tarkassa nipussa, jonka osittainen epäily on yleensä huono idea pillerin ottaneelle - omat koirat purevat jos kyseenalaistat vääriä asioita. Jokainen kuuluu siis omaan lokeroonsa sen mukaan minkä värinen se oma kupla sattuu olemaan. Toki jokainen omassa kuplassaan tietää että "hajoita ja hallitse" on huono kansalle ja hyvä vallanpitäjille, joten miksi hitossa ne muut eivät sitten vaan tule järkiinsä ja ota sitä oikeaa pilleriä, asiahan on ihan päivänselvä mikä on totta ja oikein!?

Tilanne olisikin huvittava, ellei se olisi niin vakava ja surullinen koko ihmiskuntaa ajatellen. Aivan kuin suuret lääkeyhtiöt, valtaapitävät jakelevat näitä sävytettyjä myrkyllisiä pillereitä ja seuraavat mielenkiinnolla kuka nappaa minkäkin pillerin. Markkinointi kannattaa kohdistaa niihin hyvin myyviin tuotteisiin ja valtaapitävien propagandakoneisto - media - tekee työtä käskettyä. Vastamyrkky tälle tosin on ollut jo pitkään olemassa, vaikka sitä koetetaan kaikin keinoin rajoittaa saatavuudeltaan: sananvapaus. Ensin vaan täytyy huomata itse, että on myrkytyksen uhri... loppu selviää puhumalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti