torstai 8. joulukuuta 2016

Kuplista

Kuplat

Useassa paikassa toitotetaan kuplista/kuplassa elämisestä ja kannasta riippuen, sitä käytetään usein lyömäaseena toisen ihmisen kannan kumoamiseksi. Tämä on kuitenkin jälleen vain yksi halpa keino kumota toisen mielipide - vaikka selityksenä asia onkin omalla tapaansa oikeassa, unohtuu siinä myös syyttäjän asustelevan omassa kuplassaan.

Mikä tämä ihmeellinen kupla sitten oikein on? Selityksiä on varmasti useita joten jokainen joutuu itse määritellä mitä käsitteellä haetaan. Itse käsitän kuplan kuvaavan jokaisen ihmisen ikiomaa uskomusjärjestelmää. Järjestelmää, jonka selittäminen toiselle on käytännössä mahdoton tehtävä, mutta joka ohjaa jokaista asiaa elämässämme. Kun ihmiset puhuvat ymmärtävänsä toisen sanoman, he itseasiassa vain peilaavat tiedon omaa uskomusjärjestelmäänsä vasten. Kuinka paljon kupla vääristää saatua tietoa, se riippuu täysin kuplasta.

Halusi ihminen uskoa uskomusjärjestelmien ohjaavan kaikkea tai ei, ne kuitenkin niin tekevät. Uskomalla siihen, ettei usko, on myöskin uskomus. Kaikki uskomukset yhdessä on siis uskomusjärjestelmä, eli kupla. Kupla, jossa ihan kaikki elävät koko elämänsä.


Mun kupla on parempi kun sun kupla

Kuplissa on valtavia eroja. Osa uskoo oman kuplansa olevan parempi kuin muiden kuplat ja tämä oikeuttaa halveksimaan muita ihmisiä. Kuplan läpäisykyky vaihtelee myös suuresti. Osa ei suostu edes kuulemaan omista uskomuksista eroavia mielipiteitä. Ihmismieli on siitä jännä juttu, että se pystyy sopeutumaan mihin tahansa - myös siihen, että mikään uusi tieto joka on ristiriidassa nykyisen tiedon kanssa pitää automaattisesti sulkea pois. Kognitiivinen dissonanssi on termi, mihin usein viitataan tämmöisessä tapauksessa.

Ei siis ole olemassa parempia tai huonompia kuplia. On olemassa vain jokaisen oma kupla, mikä eroaa kaikista muiden ihmisten kuplista. Koska kukaan ei pysty katsomaan sinne toisen pään sisälle ja näkemään mistä mikäkin asia oikeen on lähtöisin, on mielipide-erot kaikista asioista hyvinkin yleisiä. Kun on varma olevansa oikeassa jostain asiassa, onkin osalle vaikea käsittää miten joku olisi eri mieltä asiasta.

Kuplasta puhuessa voidaan myös tarkoittaa sitä ympäristöä, missä ihminen on. Oma lähipiiri (perhe, ystävät, kaverit, asuinpaikka, someympyrät) luovat kuplan ihmisen ympärille, mistä ulos näkeminen on taas joillekin hyvin hankalaa. Ihmiset luonnostaan hakeutuvat lähelle niitä, jotka ovat asioista samaa mieltä - joidenkin kuplat vaan sopivat paremmin yhteen tietyn tyyppisten kuplien kanssa. Turvallisessa kuplassa on ihmisen hyvä olla.


Kuplan muokkaus

Omassa pienessä kuplassa on usein turvallisinta olla. Ulkona on pelottava maailma, täynnä uutta ja omasta näkemyksestä eroavaa. Ihmismieli yrittää suojella itseään/kuplaansa kaikin mahdollisin keinoin, mutta silloin myös uuden oppiminen on erittäin vaikeaa. Toisaalta taas liian avoin asioiden hyväksyminen voi johtaa vaikeuksiin, etenkin jos oma pakka on valmiiksi jo hieman sekaisin.

Omien ajatusmallien kyseenalaistaminen mahdollistaa kuplan laajentamisen. Kysymällä itseltään "miksi?" (ja tietysti myös koittamalla etsiä vastauksen kysymykseen) saattaa paljastaa ristiriidassa olevia uskomuksia. Ristiriidat omassa kuplassa johtaa joskus vaikeuksiin ja niiden oikominen voikin olla pitkällinen prosessi. Mieli myös suojaa itseään ja omia ristiriitojaan, keksimällä tekosyitä ja hyväksyttäviä selityksiä ongelmakohdissa.

Kaikki eivät kuitenkaan kuplaansa pysty muokkaamaan, eikä siihen ole välttämättä tarvettakaan. Jokainen saa itse päättää onko se oma kupla nyt kuten pitääkin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki tieto mitä on yleisesti saatavilla ei olekaan totta ja ne omat uskomukset saattavat perustua muiden sepittämille valheille. Mikä on totta ja mikä tarua, siihen kysymykseen joutuu jokainen vastaamaan itse - omasta kuplastaan maailmaa katsoen. Kyseenalaistamalla omat tiedot ja uskomukset voi saada suuria muutoksia aikaan ja vain aika näyttää kannattiko se vai ei.

Aina oppii...

4 kommenttia:

  1. Oma kuplani on särkynyt tasaisin väliajoin,niinpä olen onnekas kun kuplani on pystytty puhkomaan. Kehitys ihmisenä ja ymmärrys lajitovereist ottaa isoja askelia kun joutuu nöyrtyyn uuden opin edessä, ja myöntämään oman vajavaisuuden harhojen poluilla. Seuraavan harhan kautta kohti uusia harhoja, mut niin palkitsevaa kun harhasta herää ja on niin valaistunut fiilis että välittömästi valmis uuteen kuplaan harhaileen.
    Harha-askelien pelko on vaikea kupla puhkoa, eikä systeemi khyyl tue sen harhan käsittelyä vaan pikemminkin pakottaa jopa rangaistuksen uhalla pysytteleen kerrotulla polulla, eikä sillä polulla ole risteyksiä. Meitä sullotaan turvallisiin kupliin sil helppo ymmärtää että niin usea laitostuu kuplaansa, eikä suostu millään sinne tilloo tekemään saati että puhkomaan. Hui!

    VastaaPoista
  2. https://www.youtube.com/watch?v=ZK4R2JloDFQ

    "Ei materia tuskaa naa, ei vuoda verta teraspaa..."

    VastaaPoista