perjantai 24. marraskuuta 2017

Mihin propagandan teho perustuu?

Kolme elementtiä

Propagandan teho perustuu kolmeen psykologiseen ilmiöön, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan eivätkä välttämättä korreloi keskenään. Aikaisemmin asiaa on sivuttu artikkelissa "1%", mutta nyt vedetään naruja yhteen hieman tiukemmin. Ensimmäinen ilmiö on ihmisen usko omaan itseensä ja erehtymättömyyteensä. Looginen, kaikkitietävä ja immuuni ulkopuoliselle vaikuttamiselle - loistava yhdistelmä, mutta usein niin kaukana todellisuudesta ettei uskoisikaan. Koulussa kerran opetettiin jo kaikki tarvittava ja ystävällinen valtamedia pitää tiedot ajan tasalla. Mikä voisikaan mennä pieleen? Länsimaissa itsensä yliarvioiminen on melkoisen yleistä...

Toisena ilmiönä on ihmisen suostuteltavuus. Hypnoosi perustuu tälle ilmiölle ja arviolta noin 60-70% ihmisistä on hypnotisoitavissa, eli suostuteltavissa ulkopuolisen toimesta. Noin 20% kykenee hetken asiaa mietittyään kaikessa rauhassa karistamaan osittain tai kokonaan hypnoosin. Loppuihin ei hypnoosilla ole oikeastaan mitään vaikutusta, mutta esimerkiksi kertaamalla jotain asiaa riittävän pitkään, saadaan tutulta kuulostava asia tuntumaan uskottavammalta. Peitto ulkopuoliseen suostutteluun on siis lähellä 90%, mitä propagandistit hyödyntävät useilla eri keinoilla jatkuvasti. Kaikkiin ei viesti tarvitse upota, riittää että enemmistö uskoo siihen edes osittain.

Kolmantena ja ehkäpä kaikkein kriittisimpänä elementtinä onnistuneeseen kansakunnan orjuuttamiseen on joukkomieli. Arvioiden mukaan reilusti yli 90% ihmisistä yhdistyy muodostuneeseen joukkoon, jolloin kollektiivinen mieli ottaa vallan ja oma harkintakyky katoaa lähes täysin. Loput, alle 10% ovat joko niitä, jotka menevät mukana vain tiettyyn pisteeseen asti, tai niitä, jotka ohjailevat joukkoa. Pieneen osaan ihmisistä ei joukkomieli "tartu", mutta oman turvallisuuden vuoksi saattavat he kuitenkin mennä joukon mukana. Joukko kykenee ylittämään yksilölliset rajat, jolloin sankaritekojen lisäksi kyetään tekemään mitä hirvittävimpiä ja älyttömiä tekoja. Joukossa tyhmyys tiivistyy, eli joukolta ei voi odottaa mitään suuria keksintöjä, mutta jälkiä on helppo seurata kun esimerkiksi mellakkajoukko marssii kaduilla. Joukkomielessä ihmisten alkukantaisemmat osat muodostavat yhden tietoisuuden ja jälki on sen mukaista.


Sekoitetaan soppa valmiiksi

Otetaan kuvitteellinen esimerkki. Asia/ilmiö "X" on monella mittapuulla todella haitallinen mutta siitä voidaan esittää (muka)hyödyllisiä kulmia ja todistaa ne maksetulla tieteellä. Xn tienaamispotentiaali on kuitenkin riittävä, että se kannattaa myydä kansalle vaikka siitä on yhteiskunnalle paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Tarvitaan siis propagandistien apua myymään sokerikuorrutettua paskaa ja saamaan ihmiset hyväksymään se hymysuin. Pohjustus on jo luotu, aukteriteettiuskovainen kansa kuuntelee ja uskoo mitä valtamedia kertoo, eli se noin 70% kansasta hyväksyy Xn mukisematta, etenkin kun itselle ei ole siitä ollut juuri välitöntä ja huomattua ongelmaa. Auktoriteettiuskovainen kansa myös tietää, että kaikki Xää vastaan puhuvat ovat automaattisesti väärässä olevia pahoja ihmisiä.

Pian kuitenkin huomataan, että X ei ollutkaan mitä luvattiin. Tieto siitä kuitenkin pidetään valtaväestöltä piilossa ja asiantuntija toisensa jälkeen kiikutetaan propagandistien haastateltaviksi. Muistutetaan kaikista niistä vaaroista, mitä ilman Xää tapahtuisi, koska pelko on yksi tehokkaimmista keinoista manipuloida ihmisiä. Kaikkiin ei propaganda kuitenkaan uppoa, vaan itsenäiset ajattelijat huomaavat pian ongelmat. Mutta siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä - joukkomieleen on jo tarttunut pohjalle enemmistön kanta, koska vain yhteiseen pohjaan voi joukkomieli muodostua. Epäilevät eivät uskalla asiasta puhua, koska lynkkausjoukko on ovella välittömästi. Se itsenäiseen ajatteluun kykenevä joukko muuttaa siis kantaansa ja liittyy joukkoon, koska joukossa on turvallisempaa.

Koska propagandapeitto on nykyään lähes täydellinen, voidaan mukaan syöttää myös sopivasti virheellistä tietoa Xstä. Jos joku itsenäisesti ajatteleva löytää ne "ansat" ja lähtee levittämään virheellistä tietoa, voidaan KAIKKI Xää vastaan puhuvat todistaa väärässä olevaksi viittaamalla näihin virheellisen tiedon levittäjiin. Tiede ei myöskään tue Xn vastaan puhujia, koska rahalla ostetut todisteet Xn puolesta ovat laajasti levinneet. Yksikään uraansa tärkeänä pitävä tutkija ei liioin lähde kaivamaan verta nenästään - lynkkausjoukko on aina valmiina suojelemaan virallista totuutta Xstä. Totuus ei pala tulessakaan, mutta liekki ei näy kovinkaan kauaksi kun päällä on iso kasa paskaa, jota joukko vahvistaa uskoessaan propagandaan. Joukkoa ei kiinnosta, eikä se edes kykene loogiseen ajatteluun, saatikka vastakkaisten todisteiden ymmärtämiseen. Jos alkuperäinen propaganda asiasta X säilyy, ei valtaosan mieli muutu...


Kolikon toinen puoli

Sama joukkomielen ilmiö vaivaa toki myös Xää vastaan puhuvia. Se pieni ryhmä, johon ei alkuperäinen propaganda uponnut, muodostaa myös oman joukkonsa. Koska virheellistä tietoa on tahallaan jaettu Xstä löydettäväksi, muodostuu useita toisiaan vastaan olevia joukkoja jotka eivät liioin kykene yhteistyöhön. "Väärin vastustaminen" on jopa suurempi rike kuin olla täysin eri mieltä - täysin eri mieltä oleva on vain propagandan uhri, siinä kun väärin vastustaja on jotain paljon pahempaa. Helppoa, tehokasta ja pelottavaa kuinka kansa voidaan jakaa joukkoihin, jotka eivät kykene enää ajattelemaan, saatikka keskustelemaan asiasta. Mutta se on juuri se tilanne, mihin propagandalla pyritään ja lähes poikkeuksetta myös päästään.

Valtamedian propagandan murtaminen ei kuitenkaan ole mikään helppo temppu. Liian paljon rahaa on käytetty valtamedian aseman pönkittämiseen ja koko järjestelmä perustuu propagandalla kansan ohjailuun. Mielikuvilla kansalle myydään halutut asiat ja koko koneisto nappaa viestistä kiinni ja suojelee sitä kaikin keinoin. Joka ikinen taho ja valta-asteikon porras uppoaa tähän samaan propagandaan, myös propagandan tekijät itse. Se pieni joukko, jolla on valta ja voima, eli raha, kykenevät ohjaamaan suurinta osaa ihmisistä tekemään juuri kuin he haluavat. Se muutama prosentti vastaan haraavista ihmisistä ei muutokseen kykene...

...elleivät he kykene saamaan oikeaa tietoa jokaisen nähtäväksi. Jos oikea tieto leviäsi riittävän laajalle, ensin ne 20% epäilevistä saattaisivat uskaltaa sanoa jotain koska ne 70% huiputetuista olisivat liian epävarmoja kahden poikkeavan kannan kanssa. Joukkomieli voisi vaihtaa kantaansa ja soihtujen kanssa marssiin lähtevien suunta olisikin valtaa pitäneet tahot. Siksi väärinajattelijat on vaimennettava ajoissa ja heidän viestinsä pilattava kaikin mahdollisin keinoin. Mikään ei ole sen vaarallisempi vallassa oleville kuin itsenäisesti ajattelevat ihmiset, jotka saavat muut heidän puolelleen. Mutta älä minua, narria, usko, vaan tutki asia itse... ja funtsi sitten kaikessa rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti