keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Wokeäly


Mikä ja miksi?

Wokeäly (Woke AI) tarkoittaa tekoälymallia, yleensä suurta kielimallia (LLM), jonka ”arvot” ovat neutraalin sijaan varsin edistyksellisiä. Eli malli voi pilkata Trumppia ja kristittyjä ongelmitta, mutta Bideniä ja rauhan uskontoa se suojelee ”väärinkäytöksiltä”. On varsin yleistä, että kielimallit ovat sensuroituja sen suhteen, että ne eivät suostu kertomaan laittomista asioista, mikä on sinänsä ymmärrettävää - ei ehkä ole yhteiskunnallisesti järkevää, että voit kysyä tekoälyltä miten murtautua autoon tai kuinka tehdä napalmia? Wokeälystä puhuttaessa on kuitenkin kyse paljon vakavammasta ongelmasta, nimittäin mielipiteen muokkauksesta ilman että käyttäjä on siitä edes tietoinen. Kyllä, valtamedia sitä samaa on tehnyt oikeastaan aina, mitä voidaankin pitää juurisyynä sille, miksi koko wokeäly on päässyt muodostumaan. Koska tekoäly on opetettu ihmisten luomasta materiaalista, joka ikinen vinouma ihmisten omassa näkemyksessä peilautuu automaattisesti myös tekoälyn järjenjuoksuun.

Kielimallit toimivat periaatteessa niin, että ne ennustavat mikä olisi seuraava sopiva sana vastaukseksi käyttäjän syötteeseen. Malli on opetettu valtavalla määrällä tietoa ja osaa sen perusteella valita seuraavan sanan vastaukseensa. Onko tämä sitten ajattelua vai ei, siitä voidaankin olla taas montaa mieltä. Oppimateriaalin pohjalta muodostunut neuroverkko on joka tapauksessa niin monimutkainen ja ihmiselle muodossa jota ei pystytä tulkitsemaan, niitä koneen aivotuksia on käytännössä mahdoton tutkia syvällisemmin. Siksi materiaalin oikeellisuus on ensiarvoisen tärkeää, mutta kuten tiedämme, läheskään kaikki virallinen tieto ei ole ihan paikkansa pitävää. Jos mallin annettaisiin oppia vapaasti kaikesta sille annetusta tiedosta, se periaatteessa muodostaisi vastauksensa keskimääräisistä vastauksista mihin tahansa annettuun syötteeseen. Mutta jos katsoo vuosisatojen aikana kertynyttä ihmiskunnan yhteistä tietoa, se ei ole hirvittävän edistyksellistä kuin vasta viimeiset vuosikymmenet. Jos syötät koneelle tuhat kirjaa ”perinteisiä arvoja” ja tusinan kirjan verran intersektionaalista feminismiä, keskimäärin se oikein arvattu seuraava sana löytyy sieltä vanhasta tiedosta.

Tämän vuoksi kielimallit on hienosäädetty (fine-tuning) käsipelillä omistajiensa arvoihin sopivaksi. Kone antaa käyttäjälle vastauksen syötteeseen ja ihminen arvioi vastauksen laadun, jonka kielimalli sitten ottaa opikseen. Kielimallin hienosäätö kestääkin varsin pitkään, kun halutaan tietyn tyyppisiä vastauksia sen sijaan että haluttaisiin vastauksia puhtaasti oppimateriaalin pohjalta. Ja tähän hienosäätöön koko wokeäly perustuukin - ne piilaakson ”hyvät ihmiset” ovat kouluttaneet näitä suuria kielimalleja omiin arvoihinsa perustuen. Google ja vastaavat teknologiajätit ovat olleet jo vuosia samalla asialla, piilottaen käyttäjiltä heidän mielestään vääriä arvoja ja puskeneet omia ideologioitaan käyttäjiensä naamalle väkisin. Nyt sama toistuu tekoälyn kanssa, mitä osa ihmisistä pitää hyvänä ja osa taas varsin haitallisena kehityksenä. Sananvapauteen kuuluisi jokaisen ihmisen oma näkemys asioista, mutta teknologiajätit haluavat korvata sen itsenäisen ajattelun omilla arvoillaan. Kuka näiden jättien naruista taas vetelee, sitä voidaankin arvailla… tai vaan seurata rahaa, mikä johtaa suuntaan, josta ei netissä saisi puhua koska vihapuhe.


Taas ovat päässeet propagandan opit ”asiantuntijoilta” unohtumaan

Edellisessä tekstissä ”Tekoäly on äärimmäisen vaarallinen demokratiallemme” jo asiasta hieman puhuttiinkin, mutta tutkitaan hieman tarkemmin miksi tekoälyä pidetään niin suurena uhkana ”demokratialle”. Nämä virallisen tarinan puhuvat päät kuorossa ovat vaatimassa tarkkaa säännöstelyä tekoälyyn, mikä onkin varsin loogista: portinvartijuus on vaihtumassa valtamedialta tekoälylle. Hakukoneet ja vastaavat ovat jo virallisen tarinan armottomia vartijoita, mutta tekoäly jos opetetaan kaikella saatavilla olevalla tiedolla, mukaan pääsee myös itse tarinaan negatiivisesti vaikuttavaa tietoa ja juuri tähän halutaan puuttua. Jo nyt Googlen kautta alkaa olla mahdotonta löytää poikkeavaa tietoa ja kun siihen yhdistetään tekoälyn käytettävyyden helppous, se tarinan yhdessä pitäminen helpottuu melkoisesti. Kun ne tekoälyt vielä linkittävät Googlelta saatuihin ”oikeisiin” vastauksiin, tavan kansa ei pääse altistumaan poikkeaville näkemyksille sitäkään vähää. Se itsessään on valtava uhka demokratialle, mutta länsimaiseen demokratiaan peilaten se on se ainoa oikea tie.

Vaikka niitä ”väärin ajattelevia” kielimalleja olisi vaikka ja kuinka monta, se tavan kansa ei tule oikeastaan koskaan altistumaan niiden jakamalle tiedolle. Propagandan toiminnan edellytys kun on edelleen sen näkyvyys. Kaikki tämä jatkuva valitus pahasta ”Venäjän propagandasta” kun omaa sen saman ongelman - kansa ei sille edelleenkään altistu, joten on absurdia väittää sen vaikuttavan jollain tavalla kansan yleiseen mielipiteeseen. Jatkuva pelottelu ja sensurointi pitää huolen siitä, että oikeastaan yksikään ”hyvä ihminen” ei törmää siihen ”väärään tietoon” juuri missään. Sosiaalisessa mediassa kyllä koetetaan jakaa myös niitä vaihtoehtoisia näkemyksiä ja mielipiteitä, mutta somealustojen algoritmit pitävät kyllä huolen etteivät ne tule tavan kansan näkökenttään kuin hyvin satunnaisesti ja tämän jälkeen hyvien ihmisten konformismi ja kollektivismi suojelee sitä virallista kantaa varsin tehokkaasti. Ja sitten tätä kutsutaan demokratiaksi, jossa kansan yleinen mielipide muka muodostuu ajatusten markkinaipaikan perusteella. Oikeasti?

EU ja muut vastaavat toimijat haluavatkin juuri tästä syystä olla itse päättämässä miten tekoälyjä tulee hienosäätää. Ei sen mukaan mikä olisi totta tai miten ihmisten pitäisi itse muodostaa omat näkemyksensä, vaan ulkoa sanellen ja kaiken muun estäen. Kyllä, tämä toki vahvistaa sitä koheesiota kansassa, mutta se tapahtuu täysin ihmisoikeuksien kustannuksella. Sanan- ja mielipiteenvapaus kun olivat ainakin ennen niitä jakamattomia ihmisoikeuksia. Nykyään kaikki virallisesta tarinasta poikkeava halutaan sensuroida ja piilottaa, koska se kaikki perustuu tarkasti muodostettuun valheeseen ”länsimaisesta arvoyhteisöstä”. Tekoäly kykenee luomaan jokaiselle käyttäjälle personoidun viestin, jolloin se sanoma uppoaa entistä tehokkaammin kuulijaansa. Valtamedia joutuu propagoimaan yleistämällä, siinä kun tekoälyn kautta se sanoma voidaan kohdistaa juuri halutulla tavalla, mikä tekee propagandasta vielä paljon tehokkaampaa. Kansalle sallitaan siis pääsy vain tiettyihin tietoihin ja tekoäly sitten tulkitsee ja syöttää sen sopivassa muodossa jokaisen ihmisen persoonaan sopivassa muodossa.


Ajattelet, siis olet

Toistaiseksi ihmiset joutuvat vielä itse ainakin osittain ajattelemaan itsenäisesti mitä kaikki se kerrottu tieto merkitsee. Media kyllä tarjoilee kaiken valmiiksi pureskellussa muodossa, ei siinä, mutta se esitystapa ei uppoa läheskään kaikille. Tekoäly tuleekin olemaan avainasemassa siinä ymmärryksen yhtenäostämisessä, koska se kykenee propagoimaan sen saman sanoman jokaiselle yksilöllisessä muodossa. Kuka enää vaivautuu ajattelemaan ja päättelemään asioita itse, kun voit kysyä tekoälyltä että mitä mikin asia merkitsee? Ihmiset pidetään kiireisenä ja peloissaan jatkuvalla informaatiotulvalla, mihin pelastukseksi tarjotaan ”oikein” koulutettua tekoälyavustajaa. Vain ne pahat syntiset konsultoivat vääriä tekoälyjä ja saavat poikkeavia vastauksia! Jo nyt se tavan kansa on varsin pelottavan lähellä zombeja itsenäisen ajattelun suhteen, odotappas kun jokainen saa älypuhelimeensa henkilökohtaisen avustajan joka tulkitsee lennossa kaiken tiedon ”oikealla tavalla”.

Ei siinä, tekoäly on aivan loistava referoimaan pitkiä tekstejä ja nopeuttamaan oppimista. Voit heittää sille jopa kokonaisen kirjan ja se sylkee sinulle vastaukseksi kirjan pääkohdat, jonka jälkeen voit itse päättää onko se teos aikasi arvoinen. Mallin hienosäätö tietenkin vaikuttaa myös siihen lyhennelmään, joten vastaukseen ei kannata sokeasti uskoa, kuin ei yleensä mihinkään muuhunkaan tietoon. Nykyiset tekoälyt kun tuppaavat vielä kohtuullisen usein hallusinoimaan vastauksissaan, ei siihen tekoälyn vastaukseen kannata suoraan luottaa missään tapauksessa. Tosin eipä se ihmismielikään mikään täydellinen tiedon prosessoija ole… Suosittelen kuitenkin ihan jokaiselle tutkailemaan asiaa, koska lähes satavarmaa on se, että tekoäly tulee mullistamaan yhteiskuntaamme varsin pian. Jos ei muuta niin iso osa työpaikoista katoaa ja ihmiset korvataan tekoälyllä. Tekoäly tullee siis pakottamaan suuren nollauksen, tavalla tai toisella.

Yhteenvetona siis sanottakoon, että wokeäly, eli joka ikinen ison rahan kielimalli ja mahdolliset tulevat mallit, antaa vahvasti vinoutunutta tietoa tarkoituksella. Sen vastaukset voivat olla varsin osuvia monessa kohtaa, mutta sinne mallin sisään pakotetut ”arvot” peilaavat tasan tarkkaan yhtä näkemystä: wokea. Suurin osa lännen kansoista nielee tämän asian purematta, koska rasismi ja niin edelleen, mutta tämä ajattelun yksipuolistuminen jo nyt on tyhmentänyt ihmiskuntaa varsin vaaralliselle tasolle. Kun, ei jos, sama kehitys jatkuu, kirjanpolttajaiset pahenevat, sensuuri lisääntyy, ihmisoikeudet joudutaan perumaan koska ne estävät oikeamielisyyden tyrannian ja vallanpitäjät nauravat matkallaan pankkiin. Tämän hulluuden seuraaminen vierestä aiheuttanee monelle melkoista tuskaa ja kärsimystä, mitä pahentaa tieto siitä, että ne keinot miten asiaan voitaisiin puuttua ovat tiedossa, mutta yhteistyö ei onnistu siinä mittakaavassa että jotain saataisiin aikaiseksi. Itse meinaan puhua näistä asioista loppuun saakka, mutta vapaan tahdon vuoksi jokaisella on myös täysi oikeus ottaa avosylin vastaan tämä teknokraattien tyrannia ma se heille myös pitää suoda, niin kansalle kuin niille psykopaateille jotka sitä haluavat. Mahdollisimman neutraali tekoäly voisi korjata useita näistä ongelmista, mutta sille ei rahoitusta neoliberaalissa järjestelmässämme löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti