lauantai 9. syyskuuta 2023

Lättymaasta


Vielä kerran pojat…

Kymmenkunta vuotta tässä on tullut seurattua turhankin likeltä tätä ”keskustelua” maan muodosta. Toistasataa tuntia videomateriaalia ja tuhansittain eri kuvia (meemejä pääosin) nähtynä, joten ei voi väittää etten olisi tehnyt kotiläksyjäni sen suhteen. Sillä ei tietenkään ole merkitystä, koska olen nähnyt vain niitä vääriä videoita, kuulemma, koska ne oikeat videot on piilotettu ties minne. Jos niitä salaisia satavarmoja todisteita kysyy, tapahtuu lähes aina hiljaisuus, mutta aina joskus joku heitää salaisen soittolistan tai linkin johonkin salaiseen paikkaan. Ja arvatkaas mitä? Ne videot ovat juuri yhtä vahvoja todisteita kuin ne tsiljoona muutakin. Osa niihin uskoo ja väittää niitä todeksi, lopuille ne ovat hölynpölyä. Kaikki propagandan keinot on kaivettu niissä kuvissa ja videoissa esiin, mikä luulisi soittavan hälytyskelloja, mutta aivan kuten tavikset katsovat Ylenantoa, flättärit katsovat omien messiaidensa jokaisen videon siinä toivossa, että sieltä löytyy aina siihen seuraavaan väitteeseen oikea vastaus. Vastauksia niistä toki löytyy, mutta siinä törmätään yhteen vakavaan ongelmaan lättyteoriassa.

Nimittäin siihen, että ei ole olemassa yhtäkään lättyteoriaa. On olemassa se tsiljoona ”todistetta”, jotka mukamas kumoavat ihmiskunnan tuhansien vuosien havainnot. Mitään yhtenäistä teoriaa tai mallia ei ole olemassa, koska todisteet toimivat juuri tietyssä kohdassa näennäisesti, mutta niitä ei voi yleistää mihinkään muuhun. Maa on siis jotenkin maaginen paikka, missä lainalaisuudet koskevat vain silloin kun se sopii ja sitten toisaalla ne eivät toimikaan. Syy tähän on tietysti selvä: rapparien tiede. Kaikki teoriat voidaan kumota muutamalla videolla ja kuvilla, joidenka todenperäisyydestä ei ole mitään takeita. Lähdekriittisyys lakkaa siihen hetkeen kun se sanoma sopii omaan maailmankuvaan - aivan kuten kaikessa muussakin propagandassa: jos on samaa mieltä, se on totta, muutoin se on propagandaa. On tietysti hyvä, että ihmiset ajattelevat vapaasti asioista, ei siinä, mutta siinä kohden tuppaa se kriittinen ajattelu ottavan lomaa. Osalle kyseessä ei olekaan mikään tieteen ja todistettavuuden kysymys, vaan puhdas uskoon perustuva asia siitä yksinkertaisesta syystä, että se ainoa oikea lähde niin sanoo.

Nimittäin valitsemalla juuri oikean käännöksen Raamatusta, sieltä ne todisteet löytyvät. Itse en ole mikään kummoisempi Raamatuntutkija, mutta netistä löytyy lukemattomia videoita ja kirjoituksia siitä, kuinka se kirsikoiden poiminta on tehty ja kuinka päin honkia siinä mennään. Jos taas otetaan tieteellinen näkemys asiaan ja syytetään rapparien tiedettä joka kohdassa, silloin taas pitää muistaa, että myöskin kaikki 9/11 ja muiden vastaavien salaliittojen fysiikan lakien rikkomukset on unohdettava, koska nehän olivat rapparien tiedettä, eikös? Kun ei fysiikasta ja matematiikasta ymmärrä juurikaan, on helppoa uskoa kun joku uskottavasti ne kumoaa videossaan. En tosin edes kuvittele olevani sillä tasolla noilla aloilla, kun niistä ei ole ammattikorkeaa korkeampaa tutkintoa, mutta ihmiset jotka ovat omistaneet koko elämänsä sille alueelle kykenevät kyllä asiat selittämään jos niin haluaisi. Jostain syystä niin ei haluta tehdä, koska ne ovat vääriä asiantuntijoita ja konsensus pallon matematiikasta on kuulemma väärin. Siis siitäkin huolimatta, että kuka tahansa voi itse hommata pallon ja pohtia asiaa itse.


Muutama hankala havainto maaPALLOSTA

Aloitetaan helpolla, eli kartoilla. Niin kartta itse maasta kuin tähtikartat osoittavat varsin kiistattomasti sen, että ainoa tapa saada ne täsmäämään kenen tahansa vapaasti havaittaviin asioihin on se, että maa on pallo. Kuun ja auringon liikkeet ja niiden aiheuttama valaistus maan pinnalla osoittavat myös joka ikisen lättymallin virheelliseksi, mutta kyllä ne kuulemma toimivat ja mene itse Tulimaahan katsomaan yötöntä yötä. Jos sitä kuuta taas vaivautuu katsomaan, voitaisiin huomata sen iänikuisen selityksen, perspektiivin, osoittavan kuun olevan niin kaukana, että sijainti taivaalla on niin kaukana, että sen koko ei missään kohtaa muutu. Jos ei halua uskoa avaruuteen tai yleensäkään taivaankappaleisiin, se ei vaikuta edelleenkään kuun ja auringon liikeratoihin ja siihen, miten se valo ylipäänsä matkaa. Yleinen lättytekniikka onkin yrittää kääntää keskustelu johonkin toisaalle, koska kenen tahansa, missä ja koska tahansa todistettaviin asioihin ei flättäreillä ole olemassa selitystä. He kuvittelevat että on, niissä tusinassa kuvassa ja videossa joita tulet saamaan vastaukseksi näistä kysyttäessä, mutta jostain syystä teoriat pelaavat vain osassa kohden, mikä piisaa kumoamaan joka paikassa toimivan pallon. Yksi flättäri vuosia sitten (TigerDan) alkoi mittailemaan kaupunkien etäisyyksiä ja taisi tulla siihen tulokseen, että toimiakseen lättynä, tarvittaisiin kolme Australiaa.

Horisontti on toinen hankala paikka, koska senkin voi mennä itse tarkistamaan niin halutessaan. Aina kaivetaan sitten ”mahdottomia” kuvia, mutta jos se maa olisi lätty, niitähän voisi räpsiä koska tahansa halutessaan. Mittakaava aiheuttaakin tässä kohden suuren haasteen - maa on niin hemmetin iso, että se prosentin murto-osan heitto ei ole millään tavalla havaittavissa. Siinä on vaan se, että tasaisella pinnalla ei ole horisonttia, vaan kaikki sumenisi näkymättömiin siinä kun horisontti on kirkkaasti nähtävissä yhtään selkeämpänä päivänä. Kyllä, voit käydä zoomaamassa sillä Nikonilla ja tuomaan kappaleet uudelleen näkyviin, mutta jostain syystä jokin estää näkyvyyden leikaten aina niitä kappaleita alhaalta ylöspäin. Samalla unohdetaan se, että se Nikon ei ole maailman suurin zoomi, vaan ihmiset ovat osanneet tehdä kaukoputkia jo hyvän aikaa eli se Nikonin 100x zoomi on kevyttä kamaa. Jos kyse olisi perspektiivistä ja katoamispisteestä, etäisyyden kasvaessa näkisi vähemmän… mutta jostain syystä etäisyyden kasvaessa maan pinnasta nähdäänkin enemmän, mikä todistaa kaarevan pinnan. Ja kun se näkyy kaikkialla samaten, siitä voidaan päätellä pallo. Se horisontti kun on vaan pallon kalotti, joka suunnassa yhtä kaukana ja täysin tasainen kiekko.

Ilmakehä itsessään ei liioin toimisi suljetussa järjestelmässä niin, että se ohenee korkeammalle mentäessä, mutta sekin mahtaa olla vain sattumaa. Kaikista näistä pikkuseikoista huolimatta ei usko lättyyn kuitenkaan horju, koska flättärit tuppaavat uskoa ”omiin silmiinsä”, eli niihin lukemattomiin videoihin ja meemeihin. Ei omiin silmiinsä, havaitessaan miten vaikkapa kuu liikkuu tai miten se horisontti ei nouse silmien tasolle jos vaivautuisi ottamaan vaikka vesivaa'an avuksi, vaan niihin lukemattomiin kuviin joissa joku sanoo, mitä sinun tulee siinä kuvassa nähdä. Konseptit kuten perspektiivi ja katoamispiste ovat myös kovasti hakusassa, mutta sekään ei haittaa, koska nekin ovat rapparien tiedettä ja ne voidaan kumota kuvaamalla pöydän kantta kameralla. Vaikka ihminen havainnoikin yleensä kahdella silmällä ja kappaleet vaikuttavat kolmiulotteisilta, emme kuitenkaan näe muuta kuin kaksi kaksiulotteista kuvaa jotka aivot sitten valon ja varjon leikillä päättelee muodoiksi. Syvyyssuunnassa sitä kaarevuutta kun siinä mittakaavassa on mahdotonta nähdä, mutta asioita voidaan päätellä esimerkiksi pilvien asemoinnista lähtien - ne muodostavat vaipan maan ympärille, eivät katoa kauas näkymättömiin kuten litteällä pinnalla tapahtuisi.


Mutta mitä sitten?

Itseäni, samoin kuin useita muita, ei kuitenkaan asiassa vaivaa se, että ihmiset uskovat lättyyn - jokaisella kun on oikeus omaan mielipiteeseensä, perustui se sitten ihan mihin tahansa. Mikä asiassa rassaa on se, että sitä parempaa lyömäasetta ei voitaisi juurikaan keksiä, millä mikä tahansa ”salaliittoteoria” voidaan niputtaa yhteen ja leimata hullun horinaksi. Jos asian taas antaa olla ja näiden saarnamiesten vapaasti rellestää netissä, yksi jos toinenkin nappaa kiinni siihen samaan tarinaan ja alkaa uskomaan asioihin, joilla ei ole totuusperää. Useista muista eri asioista on monenlaisia näkemyksiä ja teorioita, joidenka välillä voidaan käydä varsin kiivaitakin keskusteluita. Ihmisen ymmärrys monista eri asioista kun on vieläkin varsin vajavainen ja teoriat näistä asioista saattavat sisältää useitakin ”poikkeuksia”, joita ei voida selittää. Jos teoriassa on poikkeus, se ei tietenkään tarkoita että se olisi kokonaan väärin, vaan sen, että emme ymmärrä asiaa vielä ihan kokonaan.

Tämä pallo vaan ei ole yksi semmoinen asia. Paitsi jos emme elä lainkaan pallolla vaan simulaatiossa. Jos elämme simulaatiossa, tämä ”maa” on kuitenkin kaikkiin havaintoihin perustuen noin karkeasti ottaen pallon muotoinen, kaikkiin todisteihin perustuen. Jos esimerkiksi erittäin kaukaa kuvatut kohteet laskettaisiin säännöksi, maa olisi noin puolitoista kertaa suurempi kuin muut havainnot osoittavat. Mahdollista? Toki, mutta silloin olisi varsin suuri määrä pinnasta tutkimatta, mikä ihmisen uteliaisuudesta johtuen olisi epätodennäköistä. Jos aiheen tutkiminen flättäreitä oikeasti kiinnostaisi, he menisivät ulos tutkimaan asiaa sen sijaan että netistä kaivetaan loputtomasti kuvia ja videoita todisteeksi. Mutta yksikään heistä ei mene edes ulos katsomaan ja kuvaamaan kuuta, ei yksikään. Toisaalta, miksi pitäisikään? Kupolin alla on turvallista elää. Mikään ulkopuolinen ei voi uhata, koska sielä ei ole mitään. Lätyllä on siis turvallista elää.

Ja sitten odotellaankin paskamyrskyä ja tsiljoonaa kuvaa ja meemiä vastaukseksi. Monasti olen koettanut antaa näiden lättyasioiden vain olla, mutta jostain syystä niihin tulee aina välillä otettua kantaa. Flättäreiden mukaan olenkin kontrolloitua oppositiota, hyödyllinen idiootti tai jokin muu vastaava paha ihminen, kun en usko heidän tarinaansa. Mutta kun sillä ei edelleenkään ole paskankaan väliä minkä muotoinen maa on, eikä yksikään tule yht'äkkiä sen takia heräämään kaikkiin maailman kusetuksiin jos alkaa uskomaan lättymaahan. Koko lättymaa tosin täsmää varsin vahvasti CIA:n ja vastaavien psyop-sirkuksiin ja hiekkalaatikkoihin uponneet ihmiset puolustavat sitä kantaansa henkeen ja vereen. GPS ei myöskään ole muuta kuin antennien kautta maassa oleva systeemi, vaikka voitkin estää kaikki signaalit maata myöden ja edelleen sitä GPS:ää käyttää. Vapaassa maassa saa toki jokainen olla juuri sitä mieltä kuin itse haluaa, tosin jostain syystä monissa piireissä ne vääräoppisuudet halutaan kieltää. Itse en halua lättyä kieltää, vaan päinvastoin - se antaa jokaiselle mahdollisuuden käyttää omaa päätään pohtiessaan näitä asioita. Ällös siis huoli, voit vapaasti halutessasi uskoa lättyyn ja olla uskomatta edes omiin havaintoihisi, jotka kumoaisivat sen lätyn. Nyt annan asian olla - saa tulla tiippaamaan jos otan jossain kantaa muutoin kuin jakamalla tämän tekstin.

2 kommenttia:

 1. Jos maa ei kaareudu. Miksi sitten laivat uppoavat horisontissa?

  Tästä amatöörin kuvaamasta videosta on helppoa katsoa montako kantta näkyy videon alussa kun laiva on lähempänä kuvaajaa, montako kantta näkyy puolessa välissä ja entä lopussa kun laiva on kaempana?
  https://www.youtube.com/watch?v=3_TpeNZYTmw
  Tässä samaa,
  https://www.youtube.com/watch?v=zYYZMJL5aBc&t=32s

  Kun kauempana oleva laiva "uppoaa" horisonttiin - ei ole kyse aallokosta - tuossa on aika tyyntä. Eikä ilmankosteudesta, kangastuksista, tai heijastuksista. Eikä perspektiivi illuusiosta, kuten flättärit väittävät. Tuo on ihan puhdas luonnossa havaittava ilmiö. Ei ehkä paljaalla silmällä - mutta hyvän optiikan avulla.

  VastaaPoista