torstai 3. tammikuuta 2019

Mitä RIC on ja samalla ei ole?


Mikä RIC on?

RIC eli "Le référendum d’initiative citoyenne", suomeksi kansalaisaloite tai kansalaisten aloittama muutosehdotus, on yksinkertaistettuna kansalaisaloite, jolla kansa voi (yrittää) muuttaa lakeja ja tarvittaessa potkia valehtelevia poliitikkoja pois palleiltaan. Kun aloite saa riittävän määrän allekirjoituksia, se siirtyy sitovaan kansanäänestykseen. No mutta nykyäänkin voi tehdä aloitteita ja niistä vaan äänestää eduskunta jonka me valitsimme, joten mikä tässä nyt on ihmeellistä?

Sitova kansanäänestys ja sen äänestämällä valitun eduskunnan ohitus päätöksenteossa - siinä on se RIC:n suurin ero nykyiseen järjestelmään. RIC on siis pelkästään keino vaikuttaa omiin asioihin. Koska tämä järjestelmä luodaan nykyisen parlamentaarisen ja edustuksellisen demokratian rinnalle, siitä tulee vaihtoehtoinen tapa vaikuttaa omiin asioihin. Tapa, johon poliitikoilla on täsmälleen saman verran valtaa vaikuttaa kuin jokaisella muullakin kansalaisella - 1 ääni. Vaaleilla valitaan siis edelleen joukko poliitikkoja, jotka hoitavat ainakin osan päätöksenteosta, mutta kansalla on aina mahdollisuus korjata lähes välittömästi tilannetta niin halutessaan.

RIC on kuitenkin vielä vasta teoriatasolla ja ehdotuksena oleva raakile, joka vaatii vielä viilaamista. Tarvitaanko ehdotukseen kuinka monta allekirjoitusta? 1% eli 50.000 on ehdotettu. Riittääkö äänestyksessä 51% enemmistö "Kyllä"-ääniä, vai halutaanko ehdotuksille vahvempi kannatus ennen kuin se hyväksytään? Mutta ennen kaikkea mitä RIC on, on mahdollisuus saada kansalle valtaa takaisin, vaikkakin enemmistödiktatuurin muodossa.


Mikä RIC taas ei ole?

Valmis, varmasti toimiva ja oikeasti demokraattinen hallintajärjestelmä - sitä RIC ei ole. Kaikki enemmistödiktatuurin ongelmat säilyvät, eikä muutos tulisi välittömästi korjaamaan yhtä ainutta nykyistä ongelmaa. RIC kun ei ota kantaa mihinkään muuhun kuin siihen, miten asioista tehdään päätöksiä. Kaikki suoran demokratian mukana tuomat ongelmat ja heikkoudet seuraavat siis myös RIC:iä - median osuus vallasta vahvistuu ja enemmistö saattaa laittaa vähemmistöt tiukalle.

Vaikkakin RIC on Ranskasta "kotoisin", ei ranskalaisilla ole Suomessa mitään sananvaltaa miten järjestelmä täällä rakentuisi. Voimme tehdä yhteistyötä asiasta heidän kanssaan, mutta laki tulisi olla juuri sen näköinen kuin me suomalaiset sen rakennamme. RIC ei itsessään liioin tulisi lisäämään ihmisten kiinnostusta politiikasta saatikka lisäämään äänestysaktiivisuutta, koska äänestäminen ei siltikään olisi pakollista, mutta jos homma saataisiin toimimaan, se hyvin todennäköisesti aktivoisi suuremman osan kansasta kuin nykyinen epädemokraattinen sirkus.

RIC ei siis ole mikään messias joka tippui taivaalta ja vie meidät valoon. Se ei vieläkään ole aitoa kansanvaltaa vaan pelkkä työkalu enemmistön diktatuurille. Se ei ole vielä valmis, eikä sitä äänestämällä missään nykyisissä vaaleissa tulla ottamaan käyttöön. RIC ei myöskään ole välttämättä se yhteinen hiili jota koko kansa puhaltaisi - mutta se voisi olla.


Puolesta vaiko vastaan?

Kyllä, RIC:iä ei tulla seuraavissa vaaleissa äänestämällä saamaan käyttöön eikä sitä tule yksikään puolue ajamaan siitä yksinkertaisesta syystä, että RIC mahdollistaa välittömät potkut valehtelevalle poliitikolle. Kansalaisaloite sen käyttöönotosta voisi antaa idealle enemmän näkyvyyttä ja arvostusta, mutta sitä kautta ei esitys tule menemään eduskunnassa läpi. Turhanpäiväinen yritys, voi moni asiasta ajatella - utopistinen se toki onkin, mutta ei turhanpäiväinen. Ei lähelläkään vielä lopullista, valmista ja kaikille sopivaa järjestelmää, mutta yhtä tärkeää asiaa RIC kuitenkin on...

RIC on mahdollisuus antaa kansalle enemmän valtaa kuin sillä nyt on. Se antaisi keinot hitaasti korjata nykyinen järjestelmä ja ennen kaikkea, se antaisi kansalle oikeuden tehdä itse omia virheitään ja oppia niistä. Kun poliitikko töppää, vastuu ulkoistetaan muualle - vaikka itse äänestikin järjestelmän puolesta ja sanoi "kyllä" edustuksellisen demokratian toiminnalle. Jos sitova kansanäänestys jostain asiasta järjestetään, se merkitsee että se jokaisen 1 ääni lasketaan yhteen ja katsotaan lopuksi kumpaa mieltä enemmistö on. Äänellä ei siis vieläkään olisi paljoa valtaa, mutta verrattuna nykyiseen, valtavasti enemmän.

Itse olen ainakin RIC:n puolella, kaikkine vikoineenkin. Jos äänestyksistä voidaan tehdä luotettavia ja hyvin toimivia, sähköisesti, voidaan kansan asioista päättää nopealla aikataululla ja eteen tulevia ongelmia korjata sitä mukaan kun niitä ilmaantuu. Ei siis täydellinen järjestelmä, mutta suuri parannus nykyiseen ja oikea mahdollisuus tulevaisuudessa saada maasta kansansa näköinen. Suurin kysymys siis onkin - milläs me saadaan tuo käyttöön? Hyviä ideoita siihen kaivataan... saa suorittaa.

2 kommenttia:

  1. Yle ja jsn pitäisi siivota isolla luudalla, kaikenlainen valtion tuki mediataloille pitäisi lopettaa. Näiden toimenpiteiden jälkeen RIC voisi jopa toimia. Nykyisessä mediailmapiirissä pelkäisin sen johtavan katastrofiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Ilman kunnon sananvapautta ei mikään kansanvalta tule toimimaan, koskaan. Edellisessä tekstissä viittasinkin juuri tähän :)

      Poista