torstai 15. joulukuuta 2016

Valheen kolme kivijalkaa

Raha

Rahalla saa ja mopolla pääsee. Suuri osa nykymaailman valheista perustuu rahaan ja sen tuomaan valtaan. Oman edun tavoittelu on nykyään (suurelle osalle) hyve ja kilpailussa kaikki on sallittua, kunhan ei vaan jää vilpistä kiinni. Rahalla saadaan aikaiseksi kaikki se propaganda, mitä nykyään tuputetaan ihan joka tuutista. Hyväveliverkostot on Suomessa rakennettu suurella määrällä rahaa ja siitä ei haluta luopua - onneksi korruptiota ei Suomessa ole, vaan maan tapa voidella omat ja kaverien taskut rahalla ja taas meno luistaa.

Voittaja kirjoittaa historian. Lähes kaikki tuntemamme historia on voittajien kirjoittamaa. Raha ja valta kulkevat käsi kädessä, joten ei ole ihme että voitoista saaduilla tuotoilla on muotoiltu se oma osuus parhaaseen mahdolliseen valoon. Kaivamalla hieman pintaa syvemmältä, löytyy historiasta suuria aukkoja "virallisesta totuudesta" - siis rahalla maalatusta kuvasta miten maailma toimii. Rahalla yritetään myös vaimentaa kaikki vastaan haraavat tahot.

Cui bono - kenen hyödyksi? Siinä on usein se ensimmäinen kysymys, mikä tulisi esittää kun aloittaa tutkimaan jotain asiaa. Jos jollain taholla on vahva rahallinen intressi, voi olla lähes varma siitä, että julki tulevat asiat ovat puunattu rahalla kiiltäväksi. "Ahneella on paskanen loppu" pitää paikkansa vain niille, jotka eivät ole riittävän ahneita tahtoakseen kaiken. Tervetuloa nykypäivään, missä rahalla saa kaiken - mutta vain aniharva uskaltaa sitä verhoa lähteä raottamaan.


Sosiaalinen paine

Vaikka rahalla kaiken voikin ostaa, on alempana nokkimisjärjestyksessä olevilla oltava sosiaaliset yhteydet kunnossa. Väärän mielipiteen julki tuominen "väärässä porukassa" saattaa johtaa suuriin ongelmiin. Siksi onkin monelle helpompi pelata mukana valheessa kuin hangata vastaan. Työpaikka voi lähteä alta jos ei laula oikeaa laulua mitä leivän antaja on käskenyt. Tietoinen valhe, mutta oma nahka on tärkeämpi...

Virallista totuutta vastaan hankaavat ovat some-aikana saaneet valtavan määrän uusia keinoja hangata porukalla vallassa olevia vastaan. Tämä ei kuitenkaan ole istunut hyvin vallassa olevien suunnitelmiin, joten asiaa ratkomaan on otettu jos jonkinmoisia keinoja käyttöön. Kaikki virallista totuutta vastaan puhuminen on "vihapuhetta", vaikka virallinen totuus onkin täyttä rahalla ostettua valhetta. Mutta sosiaalinen paine pitää "hyvän ihmisen" ruodussa ja toistamassa valhetta.

Voiko asialle sitten tehdä jotain? Tietysti - jokainen ihminen on vastuussa vain omista sanomisistaan ja teoistaan. Jokaisen on itse päätettävä mitä tarinoita kertoo, kenen leirissä seisoo ja kenen leipää syö. Paljonko vaa'assa painaa oma etu on aina yksilöllistä - kilpailussa harvemmin on montaa voittajaa, eli oma napa menee monasti muiden edelle. Jos taas ei välitä mitä muut ajattelevat ja tekee vain juuri sitä omaa asiaansa, on vaarallisen lähellä vapautua yhteiskunnan paineista ja valheista.


Aivopesu

Indoktrinaatio alkaa jo pienestä pitäen. Vanhemmat opettavat omat arvonsa ja tapansa lapsilleen. Koulu jatkaa tätä yhteiskunnan aivopesua ja nostaa sen aivan omalle tasolleen - valtion virallinen totuus iskostetaan lapsien päähän ja sitä taotaan sinne kunnes koulut on ohi. Korkeammilla koulutasoilla mukaan liitetään, koulutuksen suunnasta riippuen, uusia ideologioita ja sääntöjä. Kriittinen ajattelu näytti olevan nykyisessä opetussuunnitelmassa mallia: virallinen totuus hyvä, kaikki muu paha.

Rahalla on siis luotu valtava koneisto, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada kansa ajattelemaan asioista juuri halutulla tavalla. Kun koulut on käytynä, sama aivopesu jatkuu median toimesta. Joka tuutista kerrotaan mitkä asiat ovat hyvästä ja mitkä pahasta. Kaikki on valmiiksi pureskeltua ja (muka)mietittyä ettei kenenkään tarvitse käyttää omaa päätään saadakseen selkoa maailman menosta. Pinnan alta kaivelemalla löytyykin kuitenkin karumpi maailma - asiat eivät usein olekaan kuinka valtion virallinen totuus kertoo.

Uhri, eli tavallinen kansalainen ei kuitenkaan useimmiten halua nähdä verhon taakse. Valmiiksi pureskeltu maailma on hieman turvallisemman tuntuinen paikka. Nykyaikana tietämättömyys on kuitenkin oma valinta. Koska propaganda on levinnyt lähes kaikkialle, on valheiden huomaaminen entistä vaativampaa. "Olli, hänen vaimonsa Kerttu ja heidän koiransa Vikki ovat autuaan tietämättömiä tästä kaikesta - he vain sattuvat asumaan valheiden keskellä" Mikä se totuus sitten onkaan? Sen joutuu jokainen itse selvittämään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti