keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Propaganda yhdistäjänä ja hajottajana


Yhteisön luontia vanhan kaavan mukaan

Ohjatakseen kansakuntaa, täytyy vallanpitäjien hallussa olla kaikki neljä siihen tarvittavaa osaa: tieto, säännöt, ravinto ja lääkintä. Näiden kaikkien hallintaa ja ohjaamiseen taas tarvitaan nykyään vain yksi asia: täysi median hallinta - propaganda. Käytännössähän on lähes täysin mahdotonta hallita koko mediaa ja sitä kautta kansalle saapuvaa tietoa, mutta eipä se estä vallanpitäjiä yrittämästä. Asiaa on tutkittu tarkemmin jo ainakin toista vuosisataa ja tulokset ovat olleet vakuuttavia - kansa voidaan yhdistää ja saada puhaltamaan yhteen hiileen propagandalla.

Ketään ei voida pakottaa tekemään yhteistyötä muiden kanssa, mutta muotoilemalla sanoma oikein, valtaosa ihmisistä noudattaa "hyvää esimerkkiä". Tässä kohtaa voidaan toki kysyä onko se sitten oikein käyttää propagandaa "hyvään"? Propaganda itsessään ei ole kuin työkalu, joka on sanana saanut huonon maineen (tämän vuoksi) osin syyttä ja samalla ihan syystäkin - tosin propagandalla tarkoitetaan nykyään vain vastapuolen toimia, omiin käytettävä propaganda kun on "koulutusta". Propagand... siis koulutusta on aina pidetty tärkeänä osana yhteiskuntaa ja sitä se toki onkin. Yhtenäiset tiedot ja arvot voidaan levittää koko kansalle keskitetysti ja medialle jää tehtäväksi vain ylläpitää ja ajanmukaistaa haluttuja yhteiskunnan tietoja ja arvoja.

Kaikki keinot olisivat jo valmiina ja niitä on käytetty ainakin kriisiaikoina luomaan yhteishenkeä kansalle. Propagandalla voidaan valaa uskoa ja luottamusta (tästä lisää tulevassa tekstissä) kansaan, mikä lisää turvallisuuden tunnetta joka on välttämätön osa toimivassa yhteiskunnassa. Toimivia yhteisöjä voidaan sitten rohkaista propagandalla yhdistymään vielä suuremmaksi yksiköksi, eli yhteiskunnaksi. Samalla voidaan myös mainostaa hyveenä asioita kuten itsenäistä ja kriittistä ajattelua, mitkä taas edistävät mahdollisesti koko yhteiskunnan kehitystä. Olisiko se ideaalisen yhteiskunnan resepti kun itsenäiset ajattelijat löisivät hynttyyt yhteen ja yhteistyössä kehittäisivät vastaan tuleviin ongelmiin aina parhaan mahdollisen ratkaisun?


Nykypäivän päinvastaista toimintaa

Tämän päivän media taas toimii aivan päinvastoin, eli kaikki keinot ovat käytössä kansaa jaettaessa haluttuihin ryhmiin jotka sitten yllytetään toisiaan vastaan. Ihmisille kyllä kerrotaan yhtäläiset tiedot, ainakin pääpiirteittäin, mutta yhteisien arvojen sijaan opetetaan että jokainen saa olla omaa mieltään asioista ... mutta jos on väärää mieltä, silloin on paha ihminen. Tällä tavoin siis muka kannustetaan itsenäiseen ajatteluun, mutta kun väärästä tavasta rangaistaan, onko se silloin enää itsenäistä ajattelua kun itsesensuuri estää monella sen väärän mielipiteen julkituonnin? On helpompaa olla massojen kanssa samaa mieltä.

Kaikki sallitut aiheet siis kehystetään tarkasti, samalla kun muista aiheista ei hiiskuta sanallakaan. Näin saavutetaan tilanne, jossa keskustelujen aiheet on ennalta määrätty, mutta mielipide-eroista voidaan sitten riidellä usealla eri tavalla. Media hehkuttaa kommunikointia eri ryhmien välillä ja maltillisuutta keskusteluissa, samalla kuitenkin kaataen bensaa liekkeihin aina kun mahdollista. Kun vielä kuuluu oikeaan ryhmään, kaikki synnit on ennalta jo pesty pois ja vastapuolta saa lyödä kuin vierasta sikaa median kannustaessa mitä mielipuolisempiin kannanottoihin. Tämä on kai sitä "maltillista" tai "tolkun" puhetta?

Ongelman laajuutta ja vakavuutta kuvaa hyvin se, että jos menee edes vahingossa puhumaan "oikeista ongelmista", eli jostain niistä lukemattomista asioista joista valtamedia ei hiisku sanallakaan, saa vastaansa joko tyhjän katseen tai jopa suoran hyökkäyksen kun niitä illuusion rajoja on menty koputtelemaan. Tavallinen työssäkäyvä ihminen ei tietenkään ehdi päivässä montaa tuntia käyttää miettimään syntyjä syviä, ihan tarkoituksen mukaisesti, saatikka etsimään tietoa edes niistä asioista joista media sillä hetkellä puhuu. Lopputuloksena onkin median tarkasti rajoittama sanaharkka ennalta määrättyine tietoineen ja ryhmien keskenään sopimine kantoineen. Sanansäilät ottavat yhteen välillä vahvastikin ja ettei matsi olisi tylsän tasaväkinen, median kannattama "hyvien ihmisten puoli" saa vaihtaa sääntöjä (sanoja ja niiden merkityksiä) lennosta jos "väärät mielipiteet" ovat voitolla.


Ettekö ymmärrä mitä teette, hyvät toimittelijat?!

Vanhoissa sotapropagandakirjoissa on selitetty lukemattomia eri keinoja ja strategioita propagandan luomiseen kohteesta riippuen: omille ja vihollisille syötetään tietenkin eri pajunköyttä. Ja kun näitä tutkittuja ja toimivaksi testattuja metodeita katsoo, herää kysymys nykypäivän toimittelijoille: menikö teillä omat ja viholliset sekaisin? Lähestulkoon kaikki keinot, joita neuvotaan käyttämään vihollista vastaan, ovat käytössä nykypäivän valtamedian propagandassa jota siis pusketaan omalle kansalle. Niitä yhdistäviä sanomia toki sotketaan soppaan aina välillä, kun sanoma on tarkoitettu yhdistämään edistyksellisiä tahoja.

Mutta samalla pitääkin muistaa, että ne toimittelijat valtamediassa ovat käyneet saman koneiston myllytyksen läpi ja vain kaikista "oikeamielisimmät" valitaan töihin propagandistiksi. Yhteistyötä ja yhdistämistä oman porukan kesken on aina tapahtunut ja kun vain yksi osapuoli saa äänensä kuuluviin, on varmaa että eri näkemyksen omaavat tästä kimpaantuvat. Jos sanoma olisi alunperinkin ollut koko kansaa yhdistävä, tätä ongelmaa ei olisi - edelleen ne "parhaat" valittaisiin propagandistiksi ja he levittäisivät sitten yhdistävää, ei jakavaa, sanomaa. Mutta koneiston ohjaajat tietävät tämän varsin hyvin ja he osaavat taas oman työnsä, eli kansan jakamisen ja hajottamisen.

Kyllä, asiat voisivat olla aivan toisin kuin nykyään JOS media ei olisi pakkautunut pienen porukan omistukseen kuten liberaalissa maailmassa kapitalistisen järjestelmän kautta väistämättä tapahtuu. Edistykselliset tahot pääsivät valtaan ja hallitsevat virallisen tarinan ohjailun pääosin haluamallaan tavalla. Kaikkeen ei propagandakaan toki pysty, jolloin mukaan otetaan "laki" avuksi jolloin saadaankin taas "sananvapautta oikeusvaltiossa" ja muuta mukavaa. Onko tästä järjestelmästä sitten keinoa päästä irti? On toki, helpoimmillaan suuren vaikutuksen voi tehdä jo sillä että lopettaa sen valtamedian seuraamisen ja keskittyy parantamaan omaa tilannettaan... vaikkapa menemällä ulos raikkaaseen ilmaan.

2 kommenttia:

  1. herää kysymys nykypäivän toimittelijoille: menikö teillä omat ja viholliset sekaisin?

    Eivät menneet,valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monella se taitaa olla juuri noin että ei ole sekaannusta... ainoastaan tahallista toimintaa.

      Poista