torstai 23. helmikuuta 2017

Trolleja... trolleja kaikkialla

Peikkometsän kansa

Peikkomets...siis sosiaalinen media on nykyään todella merkittävässä roolissa ihmisten manipuloinnissa. Kun kuka tahansa voi saada äänensä kuuluviin, on mahdollisuus vaikuttaa muiden mielipiteisiin lähes meillä kaikilla. Painotus sanojaan, ei sanottuun, on luonut mahdollisuuden kenelle tahansa alkaa journalistiksi journalistin paikalle ja tulla laajasti kuulluksi. Valtamedia ei katso hyvällä kun sen asemaa propagandan yksinvaltiaana kyseenalaistetaan, eli on vastaiskun paikka.

Kun yksittäinen ihminen tai pieni joukko puhuu valtamediaa vastaan, ei yleensä puhuta vielä trollaamisesta. Vaimentamiseen riittää satunnaiset viestien poistot ja "hyvien ihmisten" painostus. Mutta kun tietyistä aiheista propaganda on mennyt liian pitkälle, on suurin joukoin valtamediaa vastaan puhuvat ihmiset trolliarmeija! Tämä satuolentojen armeija, jota johdetaan vähintäänkin Venäjältä tai muualta ulkomailta, uhkaa kansallista turvallisuutta väärällä sanomallaan. Poliisikin tarttuu toimeen ja kehitetään kivapuhetta, samalla kun palkataan lisää nettipolliiseja.

Ero trolliarmeijan hyökkäyksessä ja hybridisodassa onkin häilyvä ja ainut ero taitaakin olla mihin aiheisiin valtamediaa vastaan hyökätään. Trolliarmeija puhuu maahanmuutosta ja toimittajien paskapuheiden paljastamisesta, kun hybridisodassa Venäjän haukkumisen ja demonisoinnin sijaan puhutaan neutraalisti tai jopa positiiviseen sävyyn rajanaapuristamme. Termien tahallinen hämärtäminen ja sodalla tai sodan uhalla leikkiminen on taas vain yksi keino pitää kansa autuaan tietämättömänä mitä pitää pelätä ja miksi. Mutta pelätä pitää, ihan kaikkien ja kaikkea, koska vihollisarmeija on kotiovellamme ja uhkaa turvallista kuplaamme.

Oikeaa trollausta

Tahallaan toisen haukkuminen ja ärsyttäminen somessa on trollaamista. Mitään argumenttia ei tarvita vaan hyökätään suoraan ihmistä vastaan. Myös tietoinen virheellisen tiedon levittäminen voitaisiin laskea trollaamiseksi, mutta parempi kutsua asioita oikealla nimellä ja kutsua sitä virheellisen tiedon levittämiseksi. Mielipiteitä on ihan jokaisella ja asioista voikin olla eri mieltä - se ei ole trollaamista eikä tietoista virheellisen tiedon levittämistä.

Toimittajat nykyään varmasti kohtaavat vaihtelevan määrän trollaamista. Tämä täysin turhanpäiväinen ja loukkaava käytös ei ole hyväksyttävää, ei niin keneltäkään eikä ketään vastaan. Mitä toimittajat eivät tunnu ymmärtävän, on palautteen antaminen/saaminen ja oikaisujen vaatiminen kun he itse ovat levittäneet virheellistä tietoa. Faktantarkistaja - arvonimi ei paljoa paina jos kerta toisensa jälkeen jutut ovat palturia ja valikoitua propagandaa. Näitä toimittajien virheitä kaivelevia tahoja on kasvavissa määrin ympäri somea - siis kokonainen trolliarmeija, kun medialta kysytään.

Mutta kun netissä on valtava määrä tietoa ja ihmisillä paljon aikaa, onko se mikään ihme että jotkut käyttävät aikansa kaivellen eri asioita juurta jaksaen? Saksassa tehty pieni katselmus aiheeseen paljasti maksetun trolliarmeijan sijaan uutisia "terrorisoivien" tahojen olevan vain hyvin informoituja yksilöitä. Sen sijaan, että toimittajat itkevät näitä vaihtoehtoisia faktantarkistajia vieraan vallan trolliarmeijaksi, mitäs jos sanottaisiin "kiitos että autatte meitä tekemään työmme"? Olisikin yhteinen etu että uutiset olisivat mahdollisimman lähellä totuutta - siis oikeaa totuutta, ei virallista totuutta.

Oikeaa uutisointia?

Kun uutiset ovat nykyään mitä ovat ja vaihtoehtoiset mediat jyllää trolliarmeijoidensa tuella, on somesta tullut monelle kovin ahdistava paikka. Mihinkään lähteeseen ei voi varmasti luottaa ja jokainen uutisenpoikanen pitäisi jaksaa tarkistaa useasta lähteestä, jos edes kuvittelee tietävänsä murto-osan asioiden oikeasta laidasta. "Mihinkään mediaan ei voi luottaa ja totuus on usein ääripäiden välillä" on kohtuullinen nyrkkisääntö uutisia luettaessa mistä tahansa lähteestä.

Nettitrollaaminen ja valeuutisointi onkin kaksi aikamme ehkä ärsyttävintä ilmiötä. Kumpikaan ei toki ole uusia ilmiöitä - ihmiset ovat vittuilleet toisilleen aikojen alusta ja propaganda on ollut mukana maailman menossa jo lähes yhtä kauan. Kun kaikki on kilpailua jostain - maineesta, rahasta, kunniasta, tai mistä milloinkin, ei menoon taida olla tulossa suuria muutoksia. Kieltolakien käyttöönotto netin "siivoukseen" onkin jo valmisteilla, mutta kuten kaikki muutkin kieltolait ovat osoittaneet, on yritys tuhoon tuomittu heti alusta pitäen.

Useita uusia medioita, jotka lupaavat rehellistä uutisointia, on syntynyt kuin sieniä sateella ympäri nettiä. Näiden rehellisyys vaihtelee laidasta laitaan ja usein tuloksena onkin vaihtoehtoista propagandaa ja mielipidevaikuttamista. Toki moinen on jo parannus yhden virallisen totuuden nykyiseen valtamediaan. Mihin jokainen voi tosin omalla kohdallaan helposti asioihin vaikuttaa onkin lähinnä trollaus - älä trollaa, äläkä ruoki trolleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti