perjantai 24. helmikuuta 2017

Hyvä paimen

Tyypillinen vertauskuva

Hyvä paimen (tai jokin vastaava) esiintyy monessa paikassa niin uskonnollisissa teksteissä kuin tavallisia "hyviä ihmisiä" kuvatessa. Tämä kiltti henkilö suojaa laumaansa, etsii kadonneen lampaan ja pitää huolta ihan jokaisesta. Ajatuksena moinen on hyvin kaunis ja on usein ollut inspiraationa taiteilijoillekkin, mutta onko tämä hyvä paimen oikeasti nimensä veroinen? Tarkastellaanpa asiaa hieman tarkemmin ja yhdistetään muutama piste toisiinsa, mistä ei yleensä puhuta.

Mikä paimen oikeastaan onkaan? Kyllä, paimen kaitsee lampaitaan, ruokkii ja suojaa koko laumaa kykyjensä mukaan ja voi olla ihan sananmukaisestikkin hyvä paimen. Oli paimen sitten toiselle renki tai lampaiden omistaja itse, on kuitenkin se pohjimmainen syy pitää niitä lampaita niistä lampaista hyötyminen. Kasvatti sitten tusinaa luomulammasta villantuotantoon ja juhlapöytään tai tuhatpäistä katrasta teollisuuden jauhettavaksi, ei paimen niitä lampaita lemmikkinä itsellään yleensä pidä. Toki sen suosikkilampaan kohtalo voi olla hieman eri kuin muiden...

Lampaiden huolenpito on taitolaji ja parhaat paimenet pitävät koko lauman tyytyväisenä ja terveenä. Ei ole kenenkään etu saada sairaita yksilöitä sotkemaan asioita ja karkailevat lampaat saattavat joutua muiden suihin. Hyvä paimen siis välittää koko katraastaan, mutta pitää mielessään ne syyt miksi niin tekee - joko käskystä tai omaksi hyväksi tienaten. Tämä tuskin on uskonnollisten tekstien haettu sanoma hyvästä paimenesta, mutta yhteiskuntaan peilattuna pelottavan totuudenmukainen...

Kansan paimenet

Kun ihmisiä halutaan hallita, siihen pätee samat seikat kuin paimenen opit lampaistaan. Kansa on pidettävä tyytyväisenä ja ruokittuna, koska muuten ei tehdä töitä herroille. Mitä paremmin se paimenen keppi ja paimenkoiran hampaat ovat piilossa, sen tyytyväisemmin kansa herrojaan tottelee - autuaan tietämättöminä vääjäämättömästä kohtalostaan. Isäntä voi myös pysyä piilossa koko ajan ja rengit hoitaa paimentamisen, koska ei lampaiden tarvitse tietää kenelle he kuuluvat. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat pitää hyvin paikkansa myös tässä yhteydessä.

Jos kansa on vertauskuvan lampaat, kuka sitten on paimen ja isäntä? Kansa itse valitsee ne haluamansa rengit äänestämällä vaaleissa, mutta isännät pysyvät visusti piilossa. Seuraamalla rahaa, eli puolueiden rahoituksen lähteitä, voidaan osa pienistä omistajista paljastaa. Rengit ovat valmiina myymään ja sanomaan mitä tahansa, että saavat haalituksi mahdollisimman monta lammasta leiriinsä. Muistettavan arvoista on myös se, yksikään renki ei ota lampailta käskyjä vastaan - vain ja ainoastaan isänniltä. On siis turha kuvitella äänestäjänä omaavansa tippaakaan valtaa edustajaansa.

Toki on syytä muistaa, ettei ihan jokainen politiikkaan lähtenyt ihminen halua olla renkinä tai edes isäntänä. Osa luulee pystyvänsä korjaamaan järjestelmää sisältäpäin, mutta eihän järjestelmä ole ollut rikki missään vaiheessa. Koko näennäisdemokratia toimii täsmälleen kuten suunniteltu - annetaan illuusio valinnasta ja mahdollisuudesta vaikuttaa. Aina kun demokratisaatio on uhannut, on vallassa olevat kehittäneet keinoja lopettaa moinen hömpötys ja yleensä ollaan otettu kaksi askelta taaksepäin eli vielä kauemmaksi oikeasta demokratiasta.

Lampaiden kapina

Ihminen on syntyessään oikeudenmukainen, yhteistyöhön pyrkivä ja vapautta janoava olento. Viaton lammas, siis, mutta jätetään lammasvertaukset nyt tähän. Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan kuulu yhteenkään niistä, mitä vallassa olevat kansaltaan haluavat. Hyvä kansalainen on tottelevainen, apaattinen ja tyytyväinen tilaansa. Oikein ohjattuna tottelevaisuutta ei edes tarvita ja se voidaan korvata tarvittaessa voimankäytöllä. Media toimii loistavana ohjailukeinona kansalle ja voimankäyttöön ei yleensä ole tarve - oikein ohjailtuna kansa pitää itse itsensä kurissa ja tekee mitä käsketään.

Itsenäisesti ajatteleva ihminen on suurin vaara vallassa oleville. Kun kaikki on hyvin ja tarpeet tyydytettynä, on ihmisellä aikaa miettiä asioita. Ajatteleva ihminen voi huomata kuinka pahasti meitä oikein kusetetaan joka paikassa. Siksi jatkuva pelottelu ja kriisien luomien on tärkeää - ei anneta ihmisille hetken rauhaa pysähtyä miettimään. On myös hyvä muistaa, että valtaan pyrkivät kilpailevat keinolla millä hyvänsä päästä valtaan ja sielä jo olevat eivät halua antaa milliäkään periksi. Siksi valtaan pyrkivät ovatkin yleensä ihmisiä, joita ei saisi valtaan missään vaiheessa päästää.

Asioiden ei kuitenkaan ole pakko jatkua samalla mallilla. Kun riittävästi ihmisiä pysähtyy hetkeksi miettimään mitä oikein on tapahtumassa, on mahdollisuus että muut seuraavat esimerkkiä. Informaatioaikakaudella viesti voi levitä kaikkialle ja ihmisiä kaikista sosiaalisista luokista alkaa heräilemään tähän suureen kusetukseen. Yhteistyö tulee ratkaisemaan niin Suomen, kuin koko ihmiskunnan kohtalon joku päivä. Jos sama ylhäältä alas paskan valuminen ei pääty, on kaikki, huippua lukuunottamatta, samassa paskassa. On siis aika herätä uuteen päivään ja tehdä Suomesta jälleen kaikille hyvä paikka olla ja elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti