perjantai 17. syyskuuta 2021

Paremmisto nauttii totalitarismista?


Kerrankin yhdenvertaisia!

Yksi merkkiteoksista totalitarismista on Hannah Arendt:in kirja ”The Origins of Totalitarianism” ja tämä teksti siis pohjaa kyseiseen kirjaan ainakin joiltakin osin. Suosittelen vilkaisemaan, sillä varauksella että se on vain yhden ihmisen oma näkökulma historiasta… Siinä kun diktatuurit ja monet muut yksinvaltaa harrastaneet tahot joutuivat käyttämään väkivaltaa tai ainakin sen uhkaa pitääkseen kansan ruodussa, totalitarisrisissa ideologioissa tarkoitus ei ole hallita väkivaltakoneiston (armeija tai poliisi) avulla vaan ihmiset pitävät itse huolta omasta alistamisestaan. Toki yleensä joudutaan sitä väkivaltakoneistoa antamaan varoittavia esimerkkejä eli ”ihan vaan näytiksi” osoittamaan kansalle, kuinka niitä väärää mieltä olevia tullaan kohtelemaan, mutta pääpaino totalitarismissa on nimenomaan sen valtaväestön oma vakaumus siihen ideologiaan.

Siinä kun diktatuurissa se komentoketju on yleensä aika selvä, ideologiaan pohjautuvassa mallissa kuka tahansa voi nousta johtavaan asemaan ja kuuluisuudeksi, keulakuvaksi. Siihen ei tarvitse kuin julistaa sitä omaa uskollisuuttaan niin sen hetkiset johtajat ovat valmiita nostamaan kyseisen ihmisen jalustalle kansan eteen. Kansan keskuudesta nousseet mallikuvat ovatkin loistava propagandatyökalu totalitaariselle ideologialle. Tosin ihan kuka tahansa ei yleensä pääse nousemaan kansan suosioon pelkällä fanaattisuuden osoittamisella, vaan pohjalla on oltava jo vähän aikaisempaakin mainetta.

Siksi ns. ”paremmisto”, kulttuurieliitti ja älymystö, millä nimellä tätä itseään tavan kansan yläpuolella itseään pitävänä sakkia haluaakaan kutsua, ottaa usein avosylin vastaan sen seuraavan mahdollisuuden päästä valokeilaan. Jos vielä itse sattuu uskomaan siihen ideologiaan niin mikäs sen parempi, mutta oman kuvan kiillotus uskollisuuden osoituksilla on etenkin näin sosiaalisen median aikakaudella helpompaa kuin koskaan ennen - ei muuta kun selfie twitteriin tai instaan tekstillä ”minäkin tein osani, tee sinäkin kuten minä!”, jonka sitten media saattaa napata kansikuvaksi siihen sen päivän toistoon, kuinka ainoastaan se yksi oikea ideologia ja tapa toimia voi pelastaa maailman! Kuulostaako tutulta, näin pandemia-aikaan peilattuna?


Luokkataistelu uuvuttaa

Tälle paremmistolle on toki uuvuttavaa koettaa jatkuvasti pyrkiä erottumaan joukosta, minkä vuoksi totalitaariset ideologiat kai ovatkin niin houkuttelevia - niissä kaikki ovat yhdessä samalla viivalla, toiset vaan ovat sitten hieman tasa-arvoisempia kuin muut. Ajattele mikä mahdollisuus, kerrankin voi pelkästään käskyjä seuraamalla nousta suosioon, siinä kun ennen piti keksiä jotain omaperäistä?! Jos taas yksilönä ei halua niinkään nostattaa itseään esiin, ainahan voi myös liittyä ryhmien osoittamiin kumarruksiin, kuten tämä joku aika sitten nähty kulttuurialan värivallankumarrus ja sitä seuranneet ulostulot, joissa vaaditaan vallanpitäjiltä kovempia toimia tottelemattomia kohtaan.

Tietyt ihmisryhmät, kuten vaikkapa kulttuuriväki, ovat aina pelanneet suurta osaa näiden totalitarismien synnyssä (ja niiden tuhossa). Ihmiset kun katsovat ylöspäin tiettyihin ammattikuntiin ja jos tämä kyseinen ryhmä yhdessä suin ylistää sitä totalitaristista ideologiaa, tavan kansan on siihen helppo tarttua koska kansa voi tuntea näin kuuluvansa myös itse siihen parempaan joukkoon imitoidessaan sitä ryhmää. Kaikki voivat siis tuntea olonsa hyväksi ollessaan yhdenvertaisia muiden ihmisryhmien kanssa, vaikka todellisuudessa ne samat vanhat hierarkiat eivät sieltä ole mihinkään kadonneet - kansa on edelleen se pohjasakka, jota manipuloimalla ”joudutaan” ohjailemaan päivästä toiseen, ettei se suutu ja lähde vaatimaan oikeuksiaan.

Tämä teeskennelty yhdenvertaisuus on samalla myös se heikko kohta totalitaarisissa ideologioissa - jos se ”paremmisto”, tai edes tietty osa siitä, päättää yhdessä lähteä sitä ideologiaa vastaan, on vallanpitäjien hyvin vaikeaa pystyä pitämään propaganda mukana siinä menossa. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää hallita sitä oma-aloitteisuutta, eli luoda valmiiksi soveliaita tapoja tehdä rohkeita ulostuloja ja mukamas vastustaa jotain negatiivista osaa siinä totalitarismissa, kuitenkin samalla tukien sitä kokonaisuutta. Vaikkapa vastustaa rajoitteita vaatimalla kaikille tottelemattomille hihamerkkiä, että ne oikeaa mieltä olevat enää joutuisi ihan kaikkia hankalia yhteiseksi hyväksi asetettuja sääntöjä noudattaa. Olikos se Lenin joka puhui parhaasta tavasta johtaa oppositiota olevan ottaa se omaan johtoon?


Fasismin ja totalitarismin ero

Fasismin jokainen osaa automaattisesti tunnistaa ”pahaksi” asiaksi, samoin kuin totalitarismia osataan ainakin sanana hieman karsastaa. Kumpaakaan ei kukaan ”hyvä ihminen” tietenkään voi kannattaa, ainakaan tarinan mukaan, mutta kun ei kumpaakaan osata edes tunnistaa niin miten niitä osaisi edes varoa? Fasismi on totalitaarinen ideologia, jossa valta ja omistus kaikesta on yksissä käsissä - esimerkiksi valtio omistaa kaiken tai ainakin pystyy ohjaamaan kaikkia yhteiskunnan osia. Fasismissa on siis yleensä jokin fyysinen taho joka omistaa ja ohjaa, mitä ei pelkästään totalitarismissa edes välttämättä tarvita, näkyvästi. Kyllä, totalitaarisiin järjestelmiin muodostuu se hallitseva ryhmä, mutta sielä pohjalla on ideologia, ei pelkkä omistus.

Ja tämä totalitaarinen ideologia on juuri se ongelma, koska se ei pyri vain omistamaan ja ohjaamaan, vaan hallitsemaan kaikkien ihmisten kaikkea toimintaa. Fasismissa ihmisillä voi olla vielä tiettyjä vapauksia monella elämän alueella, mutta pitkälle kehittyneet totalitaariset ideologiat tahtovat hallita kaikkia ihmisen elämän osia. Kuten aikaisemmissa teksteissä olenkin jo maininnut, kolme tämän päivän (mielestäni) vaarallisinta totalitaarista ideologiaa ovatkin ilmastokultti, køronakultti ja ”länsimainen demokratia”. Kaikki kertovat olevansa oikeutettuja valtaan kaikkien muiden yli ja jokainen osa ihmisen elämästä tulee seurata ennalta annettuja määräyksiä. Ja kukapa ei haluaisi kalifiksi kalifin paikalle, kun tarjolla on lähes rajaton valta koko kansasta?

Totalitaariset ideologiat tarjoavat siis runsaasti mahdollisuuksia pyrkyreille, psykopaateille ja sosiopaateille. Ihmiset ovat myös erittäin taitavia itsepetoksessa, eli siinä itselleen uskottelussa että se mitä tekee on oikein ja hyvää, vaikka sokeakin sen näkee että ollaan tallomassa muiden ihmisoikeuksia räikeästi. Ongelmana on vaan se, että ei ole olemassa riittävästi rautalankaa, että asian voisi ideologiaan vahvasti uskovalle selittää ja saada ymmärtämään, että se kannattamasi ideologia on totalitaristinen, eli se semmoinen paha ja syntinen asia, josta sinua on peloteltu kaikki nämä vuodet. Mutta kuinka ihmeessä voitaisiin massat saada hypnotisoitua uskomaan johonkin totalitaristiseen ideologiaan? Pelolla. Yksilö saattaa tarttua ideologiaan lukemattomista eri syistä, mutta joukolle se ideologia yleensä pakotetaan pelolla kyllästettynä, tosin joskus kultaan kuorrutettuna… moni kakku päältä kaunis, turvallisuus kimaltelee joukoille kaikista kirkkaimmin. Kaikkihan tehdään aina yhteiseksi hyväksi ja juuri sinun turvallisuutesi vuoksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti