lauantai 21. joulukuuta 2019
Verkostoitumista
Kaik yhes koos
Google trendsin mukaan kiinnostus verkostoitumiseen on laskenut tasaista tahtia viimeisen 15 vuoden aikana. Sille on varmaan keksitty joku nykyaikaisempi nimi, joka pikaisella haulla on näköjään nippu trendikkäitä lainasanoja... joten käytetään verkostoituminen-sanaa tässä kohtaa. Yhteistyössä homma luistaa ja yhteistyöverkostojen onkin monella alalla elinehto. Samat säännöt pätevät hyvin pitkälle niin sosiaalisessa mediassa kuin ihan naamatustenkin, mutta netin kautta tapahtuvassa verkostoitumisessa on yksi hyvin kriittinen ero perinteisempiin keinoihin nähden. Se on nimittäin se määrä ja laatu minkä verran sitä verkostoitumista oikeen kytätään. Mediajätit kun pitävät kultaakin kalliimpana henkilökohtaisia tietojasi (että voivat niillä lyödä rahoiksi) ja niistä yksi tärkeimpiä on se, keiden kanssa olet mistäkin syystä tekemisissä.
Eri alustat muodostavat yhteydet toisiin käyttäjiin hieman eri tavalla, mutta yhteydet voidaan jakaa karkeasti kahteen eri kategoriaan: yksi- ja kaksisuuntainen. FB:n "kaveri" on lähtökohtaisesti kaksisuuntainen yhteys - molemmat näkevät mitä se toinen tekee ja molemmat voivat reagoida siihen toisen juttuun haluamallaan tavalla. Yksisuuntaista on taas kun "seurataan" jotain toista tahoa. Seurattu saa lähinnä tiedon että kuka seuraa (jos sitäkään), mutta ilman aktiivisia toimia ei ole missään tekemisissä seuraajansa kanssa. Seuraaja toki näkee mitä se toinen julkisesti jakaa, mutta hänen omat toimensa eivät näy seuratulle. Joissain tapauksessa voidaan puhua "stalkkauksesta", jolloin seurataan toista salaa (vakoillaan), joka saattaa myös sisältää hieman epäterveitä piirteitä, joista ei sen enempää tässä kohtaa.
Näistä yksi- ja kaksisuuntaisista yhteyksistä muodostetaankin sitten verkostoja ja analysoimalla verkoston toimintaa voidaan sieltä tunnistaa avainhenkilöitä kuten esimerkiksi "vaikuttajia". Verkoston kaikkia henkilöitä ei välttämättä kyetä edes tunnistamaan, mutta heidän metadatansa (eli kerättyjen käyttäjätietojen) perusteella voidaan luoda persoonia joita ei vaan vielä olla kyetty yhdistämään nimeen ja naamaan. Ja nämä verkostot, avainhenkilöineen, on se mikä isoja poikia oikeasti kiinnostaa. Miksi vaivautua manipuloimaan yksittäisiä ihmisiä, jos voit kerralla saavuttaa suuren yleisön heidän tietämättään? Toisinajattelijoiden hallinta vaatii tarkat tiedot koko verkostosta...
Solmukohtien hallintaa
Tapauksesta riippuen verkoston hallintaan voidaan ottaa ikivanha kolmikko käyttöön: lahjonta, kiristys ja uhkailu. Näillä keinoilla yleensä haetaan pääosin tiettyä tietoista käyttäytymistä, tosin lahjontaa esimerkiksi Youtuben superchat-ominaisuudella (tai vastaavilla) on helppo tehdä paljastamatta kovinkaan paljoa itsestään. Mutta jos pöydälle lyödään kirjekuori täynnä riihikuivaa ja neuvotaan tekemään tiettyjä asioita, siinä on salailu ainakin osittain hyvinkin kaukana. Kiristystä voidaan taas tehdä esimerkiksi "maalittamalla" tai sillä uhkailemalla - jos et tee niintainäin, masinoin kaikki kaverini kimppuusi. Viranomaistoimilla uhkailu tuntuu olevan päivän trendi tukkimaan ne turvat tämän päivän Suomessa.
Jos verkosto alkaa muodostamaan oikeaa uhkaa vallanpitäjiä vastaan, otetaan isot aseet esille. Haamuhenkilöt ja botit voidaan valjastaa käyttöön ja niiden avulla saadaan verkostojen solmukohdat joko purkaantumaan tai sulkemaan ne omiin hiekkalaatikoihinsa. Vaikuttaja voi siis kuvitella saarnaavansa suurelle seurakunnalle aktiivisia kuulijoita, vaikka todellisuudessa kyseessä on vain kourallinen luotuja persoonia joiden ainut tehtävä on teeskennellä kiinnostunutta ja ohjailla hienovaraisesti yhä kauemmaksi siitä halutusta asiasta.
Joskus taas halutaan jo olemassa olevaa verkostoa käyttää puhtaasti halutun tiedon levittämiseen (aivan kuten 80-luvun "UFO"-yhteisön kanssa kävi) - kun se valhe tulee "luotettavalta" verkoston osalta, se uppoaa paljon tehokkaammin koko joukkoon. Tämä tiedon ujuttaminen verkostoon voidaan tehdä joko suoraan vaikuttajaa manipuloimalla tai useammalla haamuhenkilöllä jotka sitten vahvistavat keskenään tiedon oikeaksi. Ja kaikki tämä manipulointi on helposti mahdollista koska verkostoitumista on pidetty niin tarkkaan silmällä jo vuosikymmenten ajan, alati kiihtyvässä tahdissa.
Mutta verkostoitumisessa on oikeasti voimaa
Kaikkine sudenkuoppineenkin verkostoitumisessa on kuitenkin omat vahvuutensa. Yhteistyöllä ihminen on kyennyt ratkaisemaan lukemattomia ongelmia ja laajalle levinnyt verkosto voi vaikuttaa suurella alueella hyvinkin tehokkaasti. Luotettavia yhteistyöverkostoja ei tosin tuosta vaan saada kasaan ja viimeisten vuosien aikana näitä verkostoja ollaankin ajettu alas yksi jos toinenkin, kovin organisoidulta vaikuttavalla tavalla. Naamatusten muodostuneet verkostot kykenevät välttämään ainakin osan ongelmista, kuten esimerkiksi botteja tulee vastaan paljon harvemmin?
Mutta verkon sisällä tapahtuva verkostoituminen on kuitenkin se mikä mediajättejä eniten kiinnostaa. Tiedustelupalveluilla on omat keinonsa pitää ihmisiä silmällä, mutta he käyttävät myös sitä samaa (heille) avointa tietokantaa kaikista eri alustojen käyttäjistä kuin mitä ne jätit käyttävät kohdistaessaan mainoksensa. Melkein voidaankin kuvata pelottavaksi sitä tehokkuutta millä näitä verkostoja seurataan ja analysoidaan. Ihmiset muuttuvat pisteiksi ruudulla ja yhteydet viivoiksi/nuoliksi heidän välillään. Siinä mahtaa unohtua se seikka, että mikä tahansa ulkopuolelta tehtävä muutos voi pilata niiden ihmisten elämän, mutta eipä nämä tahot taida välittää paskaakaan siitä, mitä heidän toimensa saavat aikaan?
Aihe sinällään onkin hyvin ajankohtainen, koska tässä hiljattain perustettiin uusi kansalaisjournalistien ja vastaavien toimijoiden verkosto nimeltään "Toimittajaliitto". Alkutaipaleen aikana taidettiin jo ainakin kaksi Twitter-tiliä poistaa ja valtamedia on suoltanut aiheesta ripakopallisen artikkeleita joista yhteenkään ei kysytty aiheen puuhamiehiltä yhtään mitään - eli täysin journalistien ohjeiden vastaisesti. Itse en ainakaan äkkiseltään keksi toista yhtä vakavaa uhkaa "länsimaiselle demokratialle" kuin totuutta vaativa ja sen perässä juokseva verkosto journalisteja. Toivotankin liitolle lykkyä tykö - sitä tarvitaan, kun vastassa on koko koneiston mahti.
Pikanttina yksityiskohtana voidaan tässä Toimittajaliitto aiheesa pitää sitä, että DuckDuckGo antaa linkin liiton sivulle ensimmäisenä ja Google taas tarjoaa linkkiä vasta toisen sivun alalaidassa, jota ennen on toista tusinaa valtamedian artikkelia aiheesta...
VastaaPoista